Konkurs "Święta z Kasia" i babka piaskowa w kokosowej chmurce





Kasia to najbardziej znana kostka do pieczenia w Polsce. Panie cenią Kasię głównie za to, że "z Kasią się upiecze", niezależnie od tego czy mają już doświadczenie w pieczeniu, czy stawiają pierwsze kroki w świecie wypieków.  Ciekawostką jest to, że od momentu wprowadzenia Kasi na rynek ogólnopolski, szata graficzna opakowania nie została zmieniona. Złote opakowanie Kasi stało się symbolem produktu najwyższej jakości w kategorii tłuszczów i do pieczenia. Kasia jest produktem, który może być elementem diety bezglutenowej.



W moim domu kostka do pieczenia Kasia jest częstym gościem używam jej niemal do wszystkiego. Kasia idealna jest do pieczenia wspaniałych ciast, tworzenia przepysznych kremów z jej udziałem, ale również idealna nadaje się nie tylko do wypieków ale również w codziennym użytku. Moja córcia uwielbia właśnie pierogi ruskie obficie oblane stopioną kostką do pieczenia Kasia, moja siostra nie wyobraża sobie smażenia kotletów schabowych na innym tłuszczu jak kostka do pieczenia Kasia, uważa że kotlety są wtedy bardziej chrupiące i delikatniejsze, a ja lubię robić delikatne sosy stosując kostkę do pieczenia  Kasia.
A ja zapraszam was na babkę piaskową w kokosowej chmurce z użyciem kostki do pieczenia Kasia.



Babka piaskowa w kokosowej chmurce



Składniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 10 łyżek mąki ziemniaczanej

  • 1 szklanka cukru pudru

  • 1/2 kostki do pieczenia Kasia

  • 3 jajka

  • 1 paczka cukru waniliowego

  • 1 paczka proszku do pieczenia

  • 8 batoników typu bounty

 Ponadto:
  • 1/2 kostki kostki do pieczenia  Kasia

  • 1/2 szklanki cukru

  • 4 łyżki wody

  • 2 łyżki kakao

  • 1 filiżanka wiórek kokosowych

 Margarynę wkładamy do miski i rozcieramy. Do margaryny dodajemy żółtka i cukier puder, a następnie dokładnie ucieramy. Do utartej masy dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną cały czas ucierając. Kiedy utrzemy dokładnie masę z mąkami dodajemy wówczas proszek do pieczenia i cukier waniliowy i znów wszystko dokładnie ucieramy. Na końcu dodajemy pianę ubitą na sztywno z białek i delikatnie łączymy ją z masą. Gotowe ciasto  dzielimy na pół i jedna połowę wylewamy do podłużnej foremki (u mnie silikonowa 10-25cm, ale jeśli wy macie zwykłą foremkę musicie wysmarować ją dokładnie margaryną i oprószyć mąką). Na cieście układamy batoniki bounty. Na batoniki wylewamy drugą połowę ciasta. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 170'C  przez około 60-70 minut. Upieczoną babkę odstawiamy do ostygnięcia. Margarynę, cukier, kakao i wodę wrzucamy do garnka i cały czas mieszając podgrzewamy na wolnym ogniu aż cukier się rozpuści. Uwaga nie doprowadzać do wrzenia !!! Kiedy cukier się rozpuści zdejmujemy polewę z ognia i cały czas mieszając studzimy aż zacznie lekko gęstnieć. Ostudzoną polewę wylewamy na babkę tak aby dokładnie przykryła całe ciasto. Ciasto z polewą obsypujemy kokosem zanim polewa zgęstnieje. Babkę odkładamy najlepiej do lodówki na kilka godzin aby polewa mogła zastygnąć. Smacznego !!!




















Komentarze