Jak mi brakowało kruchego ciasta na tej diecie, ale teraz już nie będzie. Otóż moi drodzy upiekłam sernik na kruchym spodzie według diety Dukana. Wiadomo i tak czuć trochę tę mazeinę ale nawet dla mnie jest bardzo słabo wyczuwalna i przynajmniej w te święta nie skusi mnie już sernik z brzoskwiniami który upiekę dla mojego męża, bo będę mieć swój prawdziwy jak dla tej diety serownik.
Składniki na ciasto:
- 1 szklanka mazeiny
- 4 łyżki serka homogenizowanego
- 3/4 szklanki słodzika
- 1 żółtko
Masa serowa:
- 50 dag sera potrójnie mielonego u mnie 0,5% tłuszczu
- 2 jajka
- 1 szklanka słodzika
- budyń waniliowy bez cukru
Do miski wrzucamy mazeiny, serek homogenizowany, słodzik i żółtko. Całość dokładnie wyrabiamy. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy na 2 godziny do zamrażalnika.Kiedy ciasto będzie odpowiednio zmrożone wówczas trzemy je na tarce o grubych oczkach na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ( u mnie blaszka 20-20 cm). Starte ciasto równomiernie rozkładamy na całej blaszce lekko ugniatając. Jajka miksujemy ze słodzikiem na puch. Do masy jajecznej dodajemy ser i budyń, a następnie delikatnie ale dokładnie wszystko razem mieszamy. Masę serową wylewamy na starte ciasto. Wyrównujemy ser na cieście. Sernik pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp.170'C przez około 60 minut. Sernik po upieczeniu będzie miał ładny złoto brązowy kolor. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz