Ciasto cytrynowe (pieczone na żywo z margryną KASIA)




Tak jak zapowiadałam od kilku dni dziś o 15 odbyło się pieczenie CIASTA CYTRYNOWEGO z margaryną Kasia na portalu www.ipla.tv . Ciasto niezwykle proste w wykonaniu i mogę też rzec że nie jest wcale drogie. Ciasto po upieczeniu cudnie pachnie cytrynami, jest puszyste i delikatne. Dla tych którzy nie mogli być z nami podczas pieczenia zamieszczam przepis. Pieczenia ciasta cytrynowego poleca nam margaryna Kasia i portal Mojeciasto.pl.



Składniki:
  • 1 kostka do pieczenia margaryny KASIA
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cytryna

 Myjemy i dokładnie osuszamy cytrynę. Na tarce o drobnych oczkach ścieramy skórkę z cytryny, a potem wyciskamy z niej sok. W wysokiej misce miksujemy miękką margarynę KASIĘ z cukrem aż do białości. Do utartej masy dodajemy po jednym jajku cały czas ucierając. Następnie dodajemy jedną szklankę przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i dalej miksujemy. Do masy dodajemy startą skórkę  i sok z cytryny, a następnie  dalej miksujemy. Na końcu dodajemy drugą szklankę mąki i dokładnie wszystko razem miksujemy. Utarte ciasto przekładamy do keksówki (u mnie keksówka silikonowa 10- 25 cm). Jeżeli macie zwykłą keksówkę musicie wysmarować ją margaryną i obsypać dokładnie mąką. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzany m do temp. 170'C przez około 60 minut (lub  w temp.180'C przez około 40 minut). Ciasto sprawdzamy długim drewnianym patyczkiem jeżeli patyczek jest suchy wówczas ciasto jest upieczone. Upieczone ciasto cytrynowe obsypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!!













Komentarze