Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki maki pszennej
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- 1/2 kostki margaryny (12,5 dag)
- 4 jajka
- 4 łyżki mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- kilka kropel olejku pomarańczowego
Ponadto:
- 2 czekolady mleczne firmy E.Wedel
- 1 łyżka mleka
- 2 łyżki wody
- kilka marchewek z masy cukrowej
Margarynę ucieramy na puch. Do utartej margaryny dodajemy cukier, cukier waniliowy i po jednym jajku cały czas ucierając. Kiedy skończymy ucierać ostatnie jajko wówczas do masy dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Wszystko w dalszym ciągu dokładnie ucieramy. Na końcu dodajemy kandyzowana skórkę pomarańczowa i olejek pomarańczowy, a następnie wszystko dokładnie ze sobą łączymy. Ciasto na babkę przelewamy do średniej foremki na babkę wysmarowanej dokładnie margaryna i obsypanej mąką. Babkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 170'C przez około 60 minut. Ciasto sprawdzamy po upieczeniu wykałaczką, jeśli patyczek jest suchy babka jet upieczona. Upieczoną babkę odstawiamy do ostygnięcia. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka i wody. Rozpuszczoną czekoladą oblewamy babkę. Na czekoladzie układamy marchewki z masy cukrowej. Ciasto odkładamy na kilka godzin w chłodne miejsce aby czekolada mogła zastygnąć. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz