Babka piaskowa









Składniki:
  • 1 i 1/2 szklanki maki pszennej

  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej

  • 1 szklanka cukru

  • 1/2 kostki margaryny (12,5 dag)

  • 4 jajka

  • 4 łyżki mleka

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 łyżka cukru waniliowego

  • 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

  • kilka kropel olejku pomarańczowego

 Ponadto:
  • 2 czekolady mleczne firmy E.Wedel

  • 1 łyżka mleka

  • 2 łyżki wody

  • kilka marchewek z masy cukrowej

Margarynę ucieramy na puch. Do utartej margaryny dodajemy cukier, cukier waniliowy i po jednym jajku cały czas ucierając. Kiedy skończymy ucierać ostatnie jajko wówczas do masy dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Wszystko w dalszym ciągu dokładnie ucieramy. Na końcu dodajemy  kandyzowana skórkę pomarańczowa i olejek pomarańczowy, a następnie wszystko dokładnie ze sobą łączymy. Ciasto na babkę przelewamy do średniej foremki na babkę wysmarowanej dokładnie margaryna i obsypanej mąką. Babkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 170'C przez około 60 minut. Ciasto sprawdzamy po upieczeniu wykałaczką, jeśli patyczek jest suchy babka jet upieczona. Upieczoną babkę odstawiamy do ostygnięcia. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka i wody. Rozpuszczoną czekoladą oblewamy babkę. Na czekoladzie układamy marchewki z masy cukrowej. Ciasto odkładamy na kilka godzin w chłodne miejsce aby czekolada mogła zastygnąć. Smacznego !!!













Komentarze