Uwielbiam żurek, a że Dukan ma określone reguły to trzeba było coś wykombinować aby w smaku przypominał ten prawdziwy. I powiem wam że użycie maślanki to był starał w dziesiątkę. Żurek w smakuje tak samo jak taki robiony na zakwasie. Jest po prostu przepyszny.
Składniki:
- 500 ml maślanki naturalnej u mnie 2%
- 1 szklanka wody
- 25 dag chudej kiełbasy wieprzowej lub drobiowej
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 2 łyżeczki majeranku
- 1 kostka rosołowa drobiowa
- liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki i koperek do przybrania
Maślankę wlewamy do garnek dodajemy do niej wodę, majeranek, kostkę rosołową, liść laurowy i ziele angielskie, następnie garnek stawiamy na ogniu i gotujemy przez kilka minut. Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni teflonowej bez użycia tłuszczu. Do gotującego się żurku dodajemy podsmażoną kiełbasę i wszystko razem gotujemy na średnim ogniu jakieś 5 minut. Na końcu żurek doprawiamy solą i pieprzem. Jajko kroimy na ćwiartkę i przekładamy je na talerz. Na jajko nalewamy gorący żurek. Całą potrawę możemy posypać koperkiem i natką pietruszki. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz