Żurek na maślance (dieta Dukana, faza I)





Uwielbiam żurek, a że Dukan ma określone reguły to trzeba było coś wykombinować aby w smaku przypominał ten prawdziwy. I powiem  wam że użycie maślanki to był starał w dziesiątkę. Żurek w smakuje tak samo jak taki robiony na zakwasie. Jest po prostu przepyszny.



Składniki:
  • 500 ml maślanki naturalnej u mnie 2%

  • 1 szklanka wody

  • 25 dag chudej kiełbasy wieprzowej lub drobiowej

  • 2 jajka ugotowane na twardo

  • 2 łyżeczki majeranku

  • 1 kostka rosołowa drobiowa

  • liść laurowy

  • 2 ziarna ziela angielskiego

  • sól i pieprz do smaku

  • natka pietruszki i koperek do przybrania

 Maślankę wlewamy do garnek dodajemy do niej wodę, majeranek, kostkę rosołową, liść laurowy i ziele angielskie, następnie garnek stawiamy na ogniu i gotujemy przez kilka minut. Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni teflonowej bez użycia tłuszczu. Do gotującego się żurku dodajemy podsmażoną kiełbasę i wszystko razem gotujemy na średnim ogniu jakieś 5 minut. Na końcu żurek doprawiamy solą i pieprzem. Jajko kroimy na ćwiartkę i przekładamy je na talerz. Na jajko nalewamy gorący żurek. Całą potrawę możemy posypać koperkiem i natką pietruszki. Smacznego !!!











Komentarze