Tort Jubilat




Przepis na tort pochodzi z gazety "Smacznego !" ze stycznia 1998 no i oczywiście musiałam go lekko zmodyfikować, a mianowicie zmieniłam lekko krem i dołożyłam jeszcze do niego biszkopt orzechowy. A wracając do ciasta było przepyszne, delikatne, mało słodkie więc można było się skusić jeszcze na drugi kawałek, a co tam w końcu w swoje urodziny można zaszaleć, co nie.



Składniki:

Na jasny biszkopt:
  • 1 szklanka cukru

  • 3/4 szklanki mąki

  • 6 łyżek letniej wody

  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej

  • 6 jajek

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 Na biszkopt orzechowy:
  • 3 białka

  • 1/2 szklanki cukru

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 3 łyżki mąki tortowej

  • 10 dag zmielonych orzechów włoskich

 Na krem:
  • 1 szklanka cukru

  • 4 szklanki mleka

  • 2 budynie karmelowe

  • 2 cukry waniliowe

  • 5 łyżek mąki tortowej

  • 3 żółtka

  • 3 łyżki kakao

  • 1 i 1/2 kostki margaryny

  • mała puszka brzoskwiń

 Do dekoracji:
  • 1 opakowanie żelków-malinek

  • posypka cukierkowa

  • mała puszka brzoskwiń

 Biszkopt jasny: żółtka ucieramy mikserem z cukrem i wodą na jednolitą, gęstą masę. Białka ubijamy na sztywna pianę i ostrożnie dodajemy do jajecznej masy. Na końcu dodajemy przesianą mąkę z mąką ziemniaczana i proszkiem do pieczenia. Ciasto delikatnie mieszamy i przekładamy go do wyłożonej papierem do pieczenia foremki (u mnie kwadratowa 22-22 cm). Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 175'C przez około 50-60 minut. Po upieczeniu biszkopt wyjmujemy z foremki i studzimy, ostudzony biszkopt przekroić na pół. Biszkopt orzechowy: Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Do piany dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i orzechami. Wszystko razem delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki ( u mnie kwadratowa 22-22 cm). Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 170'C przez około 45-50 minut. Po upieczeniu biszkopt wykładamy z foremki i odkładamy do ostudzenia. Krem: Mleko przelewamy do garnka i dodajemy do niego: cukier, cukry waniliowe, mąkę, żółtka i budynie waniliowe. Wszystko dokładnie mieszamy doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu aż budyń  zgęstnieje i powstaną nam powietrzne pęcherze. Ugotowany budyń odstawiamy do ostygnięcia. Margarynę rozcieramy mikserem i dodajemy do nie po łyżce ugotowany i przestudzony budyń, nie przerywając miksowania. Gotową masę dzielimy na pół. Do jednej dodajemy kakao i dokładnie miksujemy. Drugą część masy dzielimy jeszcze raz na pół i do jednej połowy dodajemy pokrojone na kawałeczki odsączone brzoskwinie i dokładnie łączymy je z masą. Na jeden jasny biszkopt nakładamy połowę masy kakaowej. Masę dokładnie  rozsmarowujemy i nakładamy na nią biszkopt orzechy. Na biszkopt orzechowy nakładamy jasną masę z brzoskwiniami. Dokładnie ją rozsmarowujemy i nakładamy na nią biszkopt jasny. Wierzch i boki tortu smarujemy dokładnie jasną masą. Boki tortu obsypujemy cukierkową posypką. Wierzch tortu dekorujemy ciemną masą, tworząc tak zwane gwiazdki. Na każdą gwiazdkę nakładamy żelka-malinkę. Między czekoladowymi gwiazdkami układamy odsączone plasterki brzoskwini. Gotowy tort odkładamy w chłodne miejsce na kilka godzin. Smacznego !!!


























Komentarze