Spaghetti Dukana (dieta Dukana, faza II)






Przepyszne spaghetti, co prawda za makaron służą nam naleśniki ale kto by się tam takich szczegółów czepiał, grunt że cała potrawa przypomina taki prawdziwy makaron z sosem pomidorowym, ja co prawda nigdy nie zagęszczam sosu do spaghetti ale wy jeśli się wam sos wydaje zbyt rzadki możecie do tego użyć mazeiny, choć ja staram się jej używać jak najrzadziej i wolę lekko odparować wodę.


Składniki:
  • 25 dag szynki drobiowej

  • 1 mała cebula

  • 1 szklaka mrożonej papryki kolorowej

  • 1 szklanka mrożonych pieczarek

  • 1 duży pomidor

  • 1 łyżka przecieru pomidorowego

  • bazylia, sól i pieprz

  • koperek i natka pietruszki do dekoracji

  • 2 naleśniki według diety dukana przepis znajdziecie tutaj

 Szynkę miksujemy blenderem i smażymy ją bez tłuszczu na teflonowej patelni razem z pokrojoną w kostkę cebulą. Do lekko podsmażonych cebuli i szynki dodajemy paprykę i pieczarki, podlewamy lekko wodą i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu, aż grzyby i papryka zmiękną. Kiedy warzywa lekko zmiękną dodajemy pokrojonego w pół plasterki pomidora i wszystko razem dusimy jakieś 5 minut. Pod koniec gotowania dodajemy przecier pomidorowy, bazylie oraz doprawiamy potrawę solą i pieprzem. Naleśniki kroimy w cienkie paseczki i przekładamy je na talerz. Na naleśnikowe spaghetti nakładamy  sos mięsno-warzywny i całą potrawę posypujemy posiekanym koperkiem  oraz natką pietruszki. Smacznego !!!







Komentarze