Śledź w sosie curry



Przepis na śledzie pochodzi z opakowania po przyprawie curry kamisa, która była dołączona do opakowania śledzi. Z połowy paczki zrobiłam mężulkowi tradycyjnie śledzie w śmietanie, a z reszty postanowiłam zrobić tę oto sałatkę.



Składniki:
  • 8 filetów śledziowych

  • 1 szklanka jogurtu naturalnego

  • 6 łyżek majonezu

  • 2 średnie cebule

  • 2 łyżki rodzynek

  • sok z połowy cytryny

  • 2 łyżeczki cukru

  • 2 łyżeczki przyprawy curry

 Filety moczymy w zimnej wodzie przez około 1 godzinę. Cebulę obieramy, drobno kroimy w kostkę, a następnie przelewamy ją wrzącą wodą na sitku i odstawiamy do ostygnięcia. Rodzynki zalewamy gorącą wodą i moczymy je przez około 5 minut. Jogurt dokładnie mieszamy z majonezem i curry. Do sosu dodajemy sok z cytryny oraz cukier i dokładnie jeszcze raz wszystko mieszamy. Śledzie kroimy na kawałki i dodajemy do nich odsączone rodzynki, cebulę oraz sos curry. Wszystko ze sobą dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum 24 godziny.                  Smacznego !!!






Komentarze