Przepis na śledzie pochodzi z opakowania po przyprawie curry kamisa, która była dołączona do opakowania śledzi. Z połowy paczki zrobiłam mężulkowi tradycyjnie śledzie w śmietanie, a z reszty postanowiłam zrobić tę oto sałatkę.
Składniki:
- 8 filetów śledziowych
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 6 łyżek majonezu
- 2 średnie cebule
- 2 łyżki rodzynek
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki przyprawy curry
Filety moczymy w zimnej wodzie przez około 1 godzinę. Cebulę obieramy, drobno kroimy w kostkę, a następnie przelewamy ją wrzącą wodą na sitku i odstawiamy do ostygnięcia. Rodzynki zalewamy gorącą wodą i moczymy je przez około 5 minut. Jogurt dokładnie mieszamy z majonezem i curry. Do sosu dodajemy sok z cytryny oraz cukier i dokładnie jeszcze raz wszystko mieszamy. Śledzie kroimy na kawałki i dodajemy do nich odsączone rodzynki, cebulę oraz sos curry. Wszystko ze sobą dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum 24 godziny. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz