Piernik przekładany marmoladą i marcepanem





 Pierwszy raz piekłam piernika na piwie i nie rozczarowałam się, ciasto było bardzo korzenne ale to pewnie zasługa przyprawy do pierników i miodu. Piernik wspaniale współgra z marmoladą i marcepanem bo w przeciwny razie moim zdaniem był by zbyt suchy.



Składniki:
  • 3 szklanki mąki

  • 25 dag miodu

  • 3/4 szklanki cukru

  • 10 dag masła

  • 1/2 szklanki piwa

  • 5 jajek

  • 2 duże łyżki przyprawy do pierników

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 tabliczka mlecznej czekolady

  • 1 tabliczka białej czekolady

  • płatki migdałów do posypania piernika

  • 25 dag marmolady z róży

  • 25 dag marcepanu

 Na suchej patelni rumienimy dwie łyżki cukru. Kiedy cukier zmieni się w karmel zalewamy go wówczas piwem. Pod wpływem piwa cukier nam się zbryli ale nie przejmujcie się tym gdyż potem się on rozpuści podczas gotowania i podczas pieczenia. Do piwa z cukrem dodajemy miód i pozostały cukier, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy  na średnim ogniu około 3 minut. Na końcu dodajemy przyprawę do piernika, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Masło ucieramy z żółtkami na puszystą masę. Do utartych żółtek z masłem dodajemy ostudzoną masę piwno-miodową oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Na końcu do piernikowej masy dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek, którą delikatnie ale dokładnie łączymy z masą. Ja mieszałam na najniższych obrotach. . Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia małą foremkę, u mnie kwadratowa 20-20cm. Piernika pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 190'C przez około 1 godzinę.  Upieczony piernik odkładamy do ostygnięcia. Ostudzone ciasto piernikowe kroimy tak aby powstały nam trzy placki. Na pierwszy placek nakładamy marmoladę, dokładnie rozsmarowujemy i przykrywamy drugim plackiem. Na drugi placek nakładamy rozwałkowany marcepan, tak aby przykrył nam całe ciasto. Na marcepan nakładamy wierzch ciasta. Czekoladę biała i mleczną topimy w kąpieli wodnej. Ciasto oblewamy roztopioną czekoladą dokładnie rozsmarowując ją po całości łącznie z bokami ciasta. Całe ciasto obsypujemy płatkami migdałowymi. Smacznego !!!


















Komentarze