Bardzo szybkie i proste danie, a zarazem przepyszne. Karkówka z dynią to idealna potrawa dla zapracowanych, gdyż nie trzeba przy nie zbyt wiele robić pomijając oczywiście krojenie i obieranie dyni. Mięso z dynią idealnie komponuje się z słodko-pikantnym sosem mamy Kacpra.
Składniki:
- Około 1kg karkówki
- 1 mała dynia około 1kg
- 1 opakowanie przyprawy do karkówki
- 1 rękaw do pieczenia
Dynie obieramy, przekrawamy na pół i oczyszczamy z gniazd nasiennych, następnie dokładnie ją płuczemy. Opłukaną dynię kroimy w grubą kostkę i wrzucamy do miski. Karkówkę również kroimy w grubą kostkę, dodajemy ją do pokrojonej dyni razem z przyprawą do karkówki. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Schłodzone mięso z dynią wkładamy do rękawa foliowego i szczelnie zamykamy. Rękaw wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200'C i pieczemy go przez około 1 godzinę i 30 minut. Po upieczeniu dynię z karkówką przekładamy na talerz i pałaszujemy. Danie można polać sosem słodko-pikantnym jest wtedy rewelacyjne. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz