Czekoladowy tort z bitą śmietaną i owocami




Przepyszne i bardzo lekkie ciasto czekoladowe z bitą śmietaną i owocami z nalewek to po prostu rozkosz dla podniebienia co tu dużo mówić tego ciasta po prostu trzeba spróbować. Pamiętajcie tylko że ciasto nie nadaje się dla dzieci bo zawiera duże ilości alkoholu no i oczywiście dla kierowców. Dlatego polecałaby wypróbować ciasto na sylwestra idealnie nadaję cie na taką okazję kiedy już nasze pociechy pójdą spać. Jeżeli zaś nie macie owoców z nalewek to ciasto również wyśmienicie smakuje z owocami z kompotu lub w sezonie letnim ze surowymi owocami.



Składniki:

Biszkopt:
  • 1/2 kostki masła

  • 3/4  szklanki cukru pudru

  • 3 jajka

  • 1 szklanka maki

  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

  • 2 tabliczki mlecznej czekolady

 Ponadto:
  • 1 szklanka wydrylowanych wiśni z nalewki

  • 1 szklanka malin z nalewki

  • 2 kubki śmietany kremówki (u mnie każdy miał 300ml i śmietana miała 60%)

  • (2 opakowania fixu do bitej śmietany jeśli używamy kremówki 30%)

  • 1 tabliczka czekolady

  • kilka wiśni z nalewki do ozdoby

 Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch. W między czasie roztapiamy czekolady w kąpieli wodnej i odstawiamy ją do lekkiego ostygnięcia. Do utartego masła z cukrem dodajemy żółtka i ostudzoną czekoladę, a następnie w dalszym ciągu ucieramy. Do dobrze zmiksowanego ciasta dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek i dokładnie ale delikatnie łączymy ją z resztą ciasta. Na końcu dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i również delikatnie łączymy ją z resztą ciasta. Dokładnie wymieszane ciasto na biszkopt przelewamy na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie foremka kwadratowa 20-20cm). Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180'C i pieczemy przez około 25-30 minut. Ciasto po upieczeniu odkładamy do ostygnięcia. Kiedy biszkopt ostygnie przekrawamy go na pół. Na jeden biszkopt nakładamy wydrylowane wiśnie i rozkładamy je po całym cieście. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem aż śmietana zrobi się sztywna. Ja użyłam bardzo dużo procentowej śmietany więc nie musiałam dodawać fixu. A jeśli użyjecie śmietany 30% dodajcie fix według opisu na opakowaniu. 1/3 tak ubitej śmietany nakładamy na wiśnie i rozsmarowujemy ją po całości. Na śmietanę nakładamy drugi biszkopt. Na biszkopt nakładamy maliny i również rozkładamy je po całym cieście. Na maliny nakładamy połowę z pozostałej bitej śmietany i również rozsmarowujemy ją po całym cieście. W między czasie topimy połowę czekolady w kąpieli wodnej i jeszcze gorącą rozsmarowujemy cienko na papierze do pieczenie i odstawiamy do ostygnięcia. Pozostała bitą śmietaną smarujemy boki tortu oraz robimy śmietanowe gwiazdy na szczycie tortu przy pomocy szprycy. Na każdą gwiazdkę nakładamy wiśnie. Drugą połowę czekolady trzemy na tarce o dużych oczkach i obsypujemy nią boki tortu. Na środek tortu nakładamy kawałki ostygłej czekolady z papieru do pieczenia. Tort odstawiamy na godzinkę do lodówki. Smacznego !!!















Komentarze