Żeberka z rękawa





 Ten kto wynalazł rękaw do pieczenia to zrobił strzał w dziesiątkę. Jeśli się raz spróbuje pieczenia mięsa tym sposobem trudno jest potem przestać, bo niby dlaczego, mięso jest kruche, ładnie wypieczone, soczyste, mało kaloryczne bo pieczone bez tłuszczu, we własnym sosie który potem można użyć jako bazy do sporządzenia  przepysznego sosu lub jeżeli nie mamy czasu to użyć właśnie tego sosiku. No i co najważniejsze nie trzeba ciągle polewać mięsa podczas pieczenia aby nie było wyschnięte lub się zbytnio nie przypaliło z wierzchu.



Składniki:
  • 1 kg grubych żeberek

  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej czerwonej papryki

  • 1 kopiasta łyżeczka przyprawy do żeberek

  • 1 płaska łyżeczka przyprawy do mięsa wieprzowego

  • 1 kopiasta łyżeczka proszku czosnkowego

  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku

  • szczypta pieprzu

  • 1  foliowy rękaw do pieczenia

 Żeberka kroimy na prostokątne kawałki najlepiej z jedną lub dwiema kostkami. Przyprawy przesypujemy do miseczki i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną mieszanką przypraw obsypujemy po kolei kawałki żeberek. Przyprawione żeberka przekładamy do rękawa foliowego, jeżeli została nam przyprawa to wsypujemy ją do worka foliowego z mięsem. Rękaw dokładnie zawiązujemy specjalnie do tego dostosowanym drucikiem, jeżeli macie taki rękaw cięty z metra, to wówczas zawiązujemy go z dwóch stron. Rękaw z mięsem przekładamy na żaroodporne naczynie lub na brytfankę i wkładamy je na najniższą półkę w  piekarniku nagrzanego do temperatury 200'C. Mięso pieczemy przez około 75 minut. Po upieczeniu wyciągamy kawałki żeberek z rękawa i zjadamy się nimi póki są jeszcze ciepłe.  Smacznego !!!








Komentarze