Pieczone pirre ziemniaczane






 Pieczone ziemniaczane pirre, przepyszna sprawa. Z wierzchu chrupiące, a w środku delikatne i puszyste. Trochę pracochłonne, ale za to jak ładnie się prezentują na talerzu idealne na okazjonalny świąteczny lub niedzielny obiad.



Składniki:
  • 1 kg ziemniaków

  • 2 jajka

  • 2 łyżki masła

  • sól i pieprz

 Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Po odcedzeniu ziemniaki odparowujemy na małym ogniu, a następnie ugniatamy je z masłem na jednolitą masę i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Do przestudzonej masy ziemniaczanej dodajemy 1 jajko i żółtko oraz pieprz i w razie potrzeby sól. Całą masę dokładnie ze sobą mieszamy, a następnie przekładamy ją do szprycy. Masę ziemniaczaną wyciskamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, u mnie w kształcie kupek. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy przez około 30 minut lub do momentu, aż ziemniaczane bułeczki nabiorą ładnego złoto-brązowego koloru.  Smacznego !!!










Komentarze