Wspomnienie lata, czyli leczo dukanowskie, gotowane bez tłuszczu smakuje wyśmienicie, a smak ma słodko-kwaśny i bardzo często powtarza się w moim dukanowskim jadłospisie oczywiście na P+W.
Składniki:
- 5-6 plasterków szynki drobiowej
- 1 mała cukinia
- 2 średnie pomidory
- 1 średnia marchewka
- 3-4 korniszony
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1/2 białej cebuli
- 1 papryka lub tak jak u mnie 1 szklanka mrożonej kolorowej papryki
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka przyprawy do zup
- sól i pieprz
Pokrojone w drobną kosteczkę cebule oraz pokrojoną w kostkę szynkę drobiową podsmażamy lekko na patelni teflonowej bez użycia tłuszczu, jedynie można podlać odrobiną wody, aby cebulka nam troszkę zmiękła. Do podpieczonych cebuli i szynki dodajemy resztę składników: pokrojoną w kostkę cukinię, pokrojoną w paseczki paprykę, pokrojone w ósemki pomidory, pokrojone w kostkę korniszony, obraną i startą na tarce o drobnych oczkach marchewkę oraz przyprawę do zup. Składniki lecza dokładnie mieszamy, podlewamy 1 szklanką wody i dusimy pod przykryciem do miękkości warzyw. Do uduszonych warzyw dodajemy przecier pomidorowy, dokładnie mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe leczo, jeżeli wystygnie i nie zjecie je w swoich dniach z warzywami, to w tedy możecie go zamrozić, będzie jak znalazła w następnych dniach z warzywami. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz