Dukanowskie leczo (dieta Dukana, faza II)





 Wspomnienie lata, czyli leczo dukanowskie, gotowane bez tłuszczu  smakuje wyśmienicie, a smak ma  słodko-kwaśny i  bardzo często powtarza się w moim dukanowskim jadłospisie oczywiście na P+W.



Składniki:
  • 5-6 plasterków szynki drobiowej

  • 1 mała cukinia

  • 2 średnie pomidory

  • 1 średnia marchewka

  • 3-4 korniszony

  • 1/2 czerwonej cebuli

  • 1/2 białej cebuli

  • 1 papryka lub tak jak u mnie 1 szklanka mrożonej kolorowej papryki

  • 2 łyżki przecieru pomidorowego

  • 1 łyżeczka przyprawy do zup

  • sól i pieprz


Pokrojone w drobną kosteczkę cebule oraz pokrojoną w kostkę szynkę drobiową podsmażamy lekko na patelni teflonowej bez użycia tłuszczu, jedynie można podlać odrobiną wody, aby cebulka nam troszkę zmiękła. Do podpieczonych cebuli i szynki dodajemy resztę składników:  pokrojoną w kostkę cukinię, pokrojoną w paseczki paprykę, pokrojone w ósemki pomidory, pokrojone w kostkę korniszony, obraną i startą  na tarce o drobnych oczkach marchewkę  oraz przyprawę do zup. Składniki lecza dokładnie mieszamy, podlewamy 1 szklanką wody i dusimy pod przykryciem do miękkości warzyw. Do uduszonych warzyw dodajemy przecier pomidorowy, dokładnie mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe leczo, jeżeli wystygnie i nie zjecie je w swoich dniach z warzywami, to w tedy możecie go zamrozić, będzie jak znalazła w następnych dniach z warzywami. Smacznego !!!





Komentarze