Ciasto to pochodzi z dużego zbioru przepisów siostry Anastazji, ale nie bardzo pamiętam z której książki, zresztą przepis jest genialny. Biszkopt jest mięciutki i taki puszysty, ciasto kokosowe chrupiące i bardzo słodkie, a masa to taką jaką pamiętam z dzieciństwa delikatna, aksamitna i teraz dopiero wiem jak się robi budyń do masy z mojego dzieciństwa. I powiem wam jeszcze że jest to chyba jedyne ciasto z masą które lubi moja córcia, a ona bardzo wybrednym jest smakoszem jeśli chodzi o słodkości.
Składniki na biszkopt ciemny:
- 8 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na biszkopt kokosowy:
- 20 dag kokosu
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę:
- 5 żółtek
- 1 cukier waniliowy
- 3 łyżki mąki zwykłej
- 1 budyń śmietankowy
- 2 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 kostka masła lub margaryny
- 1/2 szklanki kawy cappuccino waniliowej
Biszkopt ciemny:Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, do ubitych białek dodajemy po 1 żółtku i po 1 łyżce cukru cały czas miksując, aż do wyczerpania się składników. Do ubitej piany dodajemy mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie ale delikatnie mieszamy łyżką lub łopatką. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia dużą brytfankę. Brytfankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 170'C i pieczemy przez około 40-45 minut. Po upływie czasu pieczenia ciasto sprawdzamy wykałaczką, jeżeli jest sucha ciasto jest upieczone, jeżeli nie pieczemy w dalszym ciągu sprawdzając ciasto co 5-10 minut. Upieczony biszkopt odkładamy do przestygnięcia. Biszkopt kokosowy: Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Do ubitej piany dodajemy kokos wymieszany z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy łyżką, a następnie wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia dużą brytfankę, takiej samej wielkości jak do pieczenia biszkoptu ciemnego. Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp.160'C przez około 45-50 minut. Po upływie czasu pieczenia wyłączamy piekarnik uchylamy lekko drzwi piekarnika tak na około 2-3 cm i pozostawiamy ciasto w piekarniku do całkowitego ostygnięcia. Masa: Cukier, cukier waniliowy,budyń,mąkę i żółtka wrzucamy do jednego garnka, Do przygotowanych składników dolewamy mleko. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy cały czas mieszając do momentu powstania budyniu. Kiedy budyń po zagotowaniu będzie miał pęcherze powietrzne wówczas oznacza to że jest już gotowy i możemy odłożyć go do ostygnięcia. Masło ucieramy na puch, dodajemy ostudzony budyń i kawę cappuccino w proszku, a następnie dokładnie miksujemy mikserem. Ciemny ostudzony biszkopt przekrawamy na pół tak aby powstały nam dwa, na jeden ciemny biszkopt nakładamy połowę masy i rozsmarowujemy po całości. Na masę nakładamy biszkopt kokosowy. Na biszkopt kokosowy nakładamy drugą połowę masy i również dokładnie rozsmarowujemy po całości. Na masę nakładamy drugi ciemny biszkopt. Wierzch ciasto obsypujemy cukrem pudrem i odkładamy do lodówki na około dwie godziny. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz