Idealne drożdżowe ciasto w sam raz na deszczowe, zimne wieczory z kubkiem ciepłego mleka lub kakao. Ciasto jest delikatne, puszyste o lekkim cytrusowym aromacie, a wszytko dopełnia wspaniała krucha kruszonka.
Składniki na ciasto:
- 1,20 kg mąki tortowej
- 1 szklanka cukru
- 1 kostka masła lub margaryny
- 5 jajek
- 1/2 szklanki mleka
- 10 dag drożdży
- 1 olejek cytrynowy
- 1 paczka cukru waniliowego
- 10 dag rodzynek
- 1 opakowanie kandyzowanej skórki pomarańczowej
Składniki na kruszonkę:
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 5 dag masła lub margaryny
- 1 jajko do posmarowania ciasta
Do ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże oraz łyżeczkę cukru. Wszystko dokładnie mieszamy i odkładamy w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Połowę przesianej mąki sypiemy do miski i wlewamy wyrośnięte drożdże. Mąkę z wyrośniętymi drożdżami mieszamy tworząc rozczyn. Następnie przykrywamy go czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Żółtka ucieramy z cukrem do białości. Gdy rozczyn podrośnie dodajemy do niego resztę przesianej mąki, utarte żółtka, stopione masło, olejek cytrynowy, cukier waniliowy, rodzynki i posiekaną skórkę pomarańczową. Ciasto wyrabiam tak długo, aż będzie odstawało od ręki. Gdy ciasto będzie z łatwością odrywać się od ręki wówczas ubijamy pianę z białek na sztywno, a następnie łączymy ją z ciastem. Gotowe ciasto wykładamy na dużą blachę wyłożoną dokładnie papierem do pieczenia, wypełniając ją ciastem do połowy wysokości. Jeżeli nie macie tak dużej blaszki to pieczcie ciasto w dwóch foremkach, tak aby w każdej ciasto nie przekraczało połowy foremki inaczej podczas pieczenia ciasto wykipi nam z foremki. Zrobić kruszonkę-czyli zagniatamy mąkę z cukrem pudrem i rozgrzanym masłem. Po wyrobieniu pokruszyć kruszonkę i lekko przesypać mąką tak aby się nie lepiła. Ciasto na blaszce smarujemy roztrzepanym jajkiem, a następnie posypujemy kruszonką i pozostawiamy je w ciepłym miejscu. Gdy ciasto podroście wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do temp. 180'C i pieczemy przez około 1 godzinę. Gdy wierzch się zrumieni przykrywamy go pergaminowym papierem, aby nie spaliła się nam kruszonka. Ciasto po upieczeniu sprawdzamy wykałaczką, jeżeli jest czysta to znaczy że ciasto drożdżowe jest upieczone, jeżeli nie pieczemy je wtedy jeszcze około 10-15 minut. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz