Penne z karkówką z brokułem i porem






 Makaron bardzo dobre źródło węglowodanów tak niezbędnych w naszej codziennej diecie. Postanowiłam przyłączyć się do akcji "Makaron rządzi zdrowo" i pomóc trochę rozpowszechnić dobre walory makaronu, niestety bardzo dużo ludzi uważa iż makaron jest bardzo tuczący i nie nadaje się do zdrowego typu odżywiania. A  tu  się właśnie mylą ponieważ wielu dietetyków zaleca spożywanie makaronu jajecznego ze względu na białka pochodzące ze zbóż i jajek. Makaron jest produktem lekko strawnym, a to z powodu wysokiego udziału wartościowych węglowodanów, przekształcają się one stopniowo w cukry proste, gwarantując stałe zaopatrzenie w energię. Oczywiście należy unikać łączenia makaronu z tłuszczami np. z ciężkimi sosami tak popularnymi w kuchni włoskiej, którym to makaron zawdzięcza złą sławę produktu tuczącego.  Uczeni amerykańscy twierdzą że jedzenie makaronu poprawia humor. Mówi się że jedzenie bogate w węglowodany korzystniej wpływa na nastrój niż bogate w białko. Słowem "Makaron czyni szczęśliwym" jak głosi włoskie przysłowie.

Zapraszam również na stronę www.makaronrzadzizdrowo.pl tam można poczytać o dobrym wpływie makaronu oraz skorzystać z bardzo ciekawych pomysłów jak zdrowo przyrządzić potrawy z różnego rodzaju makaronu.

Chciałabym również zaprosić chętnych do podzielenia się z nami swoimi przepisami na potrawy z makaronu, oczywiście które będą nisko kaloryczne i które można zaliczyć do zdrowej kuchni. Przepisy na potrawy z makaronu prosiłabym o umieszczanie w komentarzach lub o przesłanie przepisu na mojego maila bryssska@interia.pl., najciekawszy przepis opublikuje na moim blogu pod koniec października.



Składniki:
  • 25 dag makaronu penne

  • 1 średniej wielkości brokuł

  • 50 dag chudej karkówki

  • 1 średni por

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • 1 łyżka przyprawy do karkówki

  • sól i pieprz

 Karkówkę kroimy w cienkie 2 cm paseczki i smażymy na rozgrzanej oliwie na średnim ogniu około 15 minut, tak aby karkówka lekko nam z miękła. W razie potrzemy podlewamy delikatnie wodą, aby mięso nie przywarło nam do patelni. Do podsmażonego mięsa dodajemy różyczki brokuła oraz posiekany w paseczki por. Całość podlewamy szklanką wody i dusimy pod przykryciem przez około 15-20 minut na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodajemy przyprawę do karkówki oraz doprawiamy solą i pieprzem, a następnie dusimy wszystko do momentu odparowania wody, tak aby z brokuła i pora powstał nam zielony sos. W między czasie gotujemy makaron. Ugotowany i odcedzony jeszcze gorący nakładamy na talerz. Na makaron nakładamy gorącą porcję karkówki z brokułem i porem. Smacznego !!!






Komentarze