Omlet z makaronem spaghetti




Była już propozycja makaronu na danie główne i było też coś dla dzieci, a teraz proponuję coś na śniadanie z akcji "makaron rządzi zdrowo". Makaron podany w postaci omletu wyszedł wspaniały, co prawda trzeba uważać przy przewracaniu omletu na drugą stronę, ale ogólnie potrawa pycha, sycąca a do tego zdrowa.




Składniki:
  • 15 dag makaronu spaghetti

  • 6 jajek

  • 10 dag pieczarek

  • 1 mały por

  • 10 dag chudego boczku

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • sól i pieprz

Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojony w drobne paseczki boczek oraz pokrojone w plastry pieczarki. Do lekko podsmażonych boczku i pieczarek dodajemy posiekany w paseczki por. Wszystko razem mieszamy i smażymy dalej do momentu zeszklenia się pora. W między czasie gotujemy makaron. Ugotowany i odcedzony makaron dodajemy do podsmażonych pora, boczku i pieczarek. Całość dokładnie mieszamy, a następnie zalewamy zmiksowanymi razem ze solą i pieprzem, na pianę jajkami. Jajeczną pianę lekko mieszamy z resztą składników a następnie zostawiamy na średnim ogniu aby jajka nam się ścięły. Kiedy piana jajeczna zetnie nam się z wierzchu, przewracamy omlet na drugą stronę za pomocą dużej łopatki i smażymy przez około 3-4 minut na średnim ogniu. Usmażony omlet przekładamy na na talerz, dzielimy go na mniejsze porcje i się zajadamy. Smacznego !!!









Komentarze