Makaron świderki z białym serem i brzoskwiniami






Kontynuując  akcję  "Makaron rządzi zdrowo" i że jest on dobrym źródłem węglowodanów, a  przy tym odpowiednio przygotowany wspomaga naszą dietę to chciałam wam zaproponować makaron wersji na słodko dla dzieciaków tych małych no i oczywiście tych całkiem dużych. Moja córcia uwielbia makarony pod każdą postacią, ale oczywiście brzoskwiń nie zjadła, no cóż jest po prostu nie owocożerna. Za to mój mąż nie mógł się na dziwić jak coś tak prostego i szybkiego do zrobienia może być tak przepyszne.



Składniki:
  • 25 dag makaronu świderki

  • 1 puszka brzoskwiń w syropie

  • 25 dag białego sera nisko tłuszczowego, najlepiej trzykrotnie mielonego

  • 2 łyżki cukru

  • syrop pozostały po odcedzeniu brzoskwiń

 Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie. W międzyczasie przygotowujemy ser. Do sera dodajemy cukier oraz 3-4 łyżki syropu z brzoskwiń. Wszystko dokładnie razem ze sobą mieszamy. Ugotowany makaron odcedzamy z  nadmiaru wody i jeszcze gorący przekładamy porcjami na talerze. Na makaron nakładamy porcję sera białego. Na makaron z serem  nakładamy odsączone i pokrojone w kostkę brzoskwinie, a na końcu całość polewamy syropem z brzoskwiń.     Smacznego !!!






Komentarze