Smażono-duszone udka w przyprawie do kurczaka (dieta Dukana, faza I)






To chyba najprostszy przepis jaki może być na kurczaka nie licząc oczywiście tego gotowanego w rosole. Mięso jest wyśmienite, delikatne i kruche. Idealnie nadaje się na obiad nie tylko dla Dukanowiczów, a przynajmniej trochę zdrowiej dla rodziny bo pieczone bez dodatku tłuszczu.



Składniki :
  • 2 udka z kurczaka

  • 1 opakowanie przyprawy do kurczaka (u mnie z galeo)

  • trochę wody do podlewania

 Udka dzielimy na pół, a następnie każdą część obtaczamy dokładnie w przyprawie do kurczaka. Przyprawione udka kładziemy na dobrze rozgrzaną teflonową patelnię i podsmażamy lekko z obu stron bez dodatku tłuszczu na średnim ogniu. Podsmażone udka podlewamy lekko wodą , przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu przez około 30-40 minut, pamiętając, aby co jakiś czas przewracać mięso tak aby nam się równomiernie poddusiło i nie było surowe w środku. Gotowe udka przekładamy na talerz i wcinamy. Smacznego !!!





Komentarze