Serniczek dość że dietetyczny to do tego rewelacyjny w smaku, puszysty, bardzo delikatny i co najważniejsze można się nim zajadać do woli.
Składniki na masę jogurtową:
- 1 duży jogurt naturalny 400 ml
- 2 szklanki mleka nisko tłuszczowego 0,3%
- kilka kropel aromatu cytrynowego
- 3 łyżki żelatyny
- 6 łyżek słodziku do pieczenia
- 1/3 szklanki wrzącej wody
Galaretka:
- 2 szklanki wrzącej wody
- 4 torebki herbaty owocowej
- 3 łyżki żelatyny
- 3 łyżki słodziku do pieczenia
Torebki herbaty zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy pod przykryciem na około 5 minut, aby herbata nam się porządnie zaparzyła. Herbaciane torebki wyciągamy, a do herbaty dodajemy słodzik i żelatynę. Wszystko dokładnie mieszamy do momentu rozpuszczenia się żelatyny, a następnie odstawiamy do chłodnego miejsca, aż galaretka przestygnie i zacznie lekko tężec. We wrzątku rozpuszczamy żelatynę, a następnie odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Do jogurtu dodajemy mleko, słodzik i aromat cytrynowy. Wszystko dokładnie miksujemy mikserem, aż powstanie lekka pianka. Na końcu dodajemy przestygniętą , rozpuszczoną żelatynę i nadal miksujemy przez około 2-3 minuty. Gotową masę jogurtową przelewamy do małej podłużnej foremki, u mnie silikonowa, a następnie foremkę wkładamy do lodówki aby masa porządnie nam się zastygła. Tężejącą galaretkę wylewamy na zastygniętą masę jogurtową i wszystko władamy do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz