Sernik jogurtowy na zimno z galaretką (dieta Dukana, faza I)






 Serniczek dość że dietetyczny to do tego rewelacyjny w smaku, puszysty, bardzo delikatny i co najważniejsze można się nim zajadać do woli.



Składniki na masę jogurtową:
  • 1 duży jogurt naturalny 400 ml

  • 2 szklanki mleka nisko tłuszczowego 0,3%

  • kilka kropel aromatu cytrynowego

  • 3 łyżki żelatyny

  • 6 łyżek  słodziku do pieczenia

  • 1/3 szklanki wrzącej wody


Galaretka:
  • 2 szklanki wrzącej wody

  • 4 torebki herbaty owocowej

  • 3 łyżki żelatyny

  • 3 łyżki słodziku do pieczenia


Torebki herbaty zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy pod przykryciem na około 5 minut, aby herbata nam się porządnie zaparzyła. Herbaciane torebki wyciągamy, a do herbaty dodajemy słodzik i żelatynę. Wszystko dokładnie mieszamy do momentu rozpuszczenia się żelatyny, a następnie odstawiamy do chłodnego miejsca, aż galaretka przestygnie i zacznie lekko  tężec. We wrzątku rozpuszczamy żelatynę, a następnie odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Do jogurtu dodajemy mleko, słodzik i aromat cytrynowy. Wszystko dokładnie miksujemy mikserem, aż powstanie lekka pianka. Na końcu dodajemy przestygniętą , rozpuszczoną żelatynę i nadal miksujemy przez około 2-3 minuty. Gotową masę jogurtową przelewamy do małej podłużnej foremki, u mnie silikonowa,  a następnie foremkę wkładamy do lodówki aby masa porządnie nam się zastygła. Tężejącą galaretkę wylewamy na  zastygniętą  masę jogurtową i wszystko władamy do lodówki najlepiej na całą noc.  Smacznego !!!









Komentarze