Ogórki małosolne





Kiedy je robiłam mój mąż stwierdził że za dużo jak dla nas i że kto to niby zje i że na pewno się zepsują, a tu nie wiadomo kiedy zniknęły, aż miło było patrzeć jak ich zostaje coraz mniej, ledwo zrobiłam zdjęcie. Polecam każdemu,  idealnie  nadają się jako dodatek do mięska z grilla.



Składniki:
  • 3 kg ogórków gruntowych

  • 2 duże łyżki przyprawy do ogórków

  • 2 ząbki czosnku

  • 3 litry niegazowanej wody mineralnej

  • 3 łyżki soli


Ogórki wkładamy do naczynia ( u mnie plastikowa miska), dorzucamy do nich przyprawę do ogórków oraz obrane ząbki czosnku. Wszystko zalewamy wodą wymieszaną z solą, a następnie przykrywamy talerzem i odstawiamy na kilka dni. Ogórki najlepiej smakują po 3-4 dniach. Smacznego !!!




Komentarze