Bardzo delikatne i kruche rogaliki pieczone w moim domu odkąd pamiętam, a przepis na nie pochodzi prawdopodobnie z jakiegoś starszego wydania poradnika domowego. Jak na razie to mój najlepszy przepis na rogaliki. Mój mąż jak zwykle nie mógł się nimi najeść, za to moja córeczka wybrzydzała zlizując cukier puder i obgryzając rogaliki dokoła zostawiając marmoladę za którą nie przepada.
Składniki:
- 25 dag margaryny
- 1 kopiasta łyżka drożdży instant lub 5 dag surowych drożdży
- 1/2 kg mąki
- 1 łyżeczka cukru
- 2 jajka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- marmolada z róży
- szczypta soli
Drożdże, cukier i śmietanę mieszamy, a następnie odstawiamy na parę minut aż urosną. Z mąki, margaryny, jaj, dodając soli i wyrośniętych drożdży przygotowujemy ciasto jak na kopytka. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na około godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 2-3 mm. A następnie wykrawamy z niego zgrabne trójkąty. Na każdy kawałek ciasta nakładamy marmoladę i zwijamy trójkąty jak na zdjęciach poniżej. Gotowe rogaliki układamy na wyłożonej papierem do pieczenie blaszce w niewielkich odstępach. Rogaliki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 160'C przez około 40 minut. Upieczone na złoto-brązowy kolor rogaliki posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz