Bakłażan po prowansalsku (dieta Dukana, faza II)






 Przepis na bakłażana po prowansalsku pochodzi z książki Dr. Pierra Dukana "nie potrafię schudnąć, 350 nowych przepisów".  Potrawa jest bardzo aromatyczna i smakuje wyśmienicie pod warunkiem że koś lubi bakłażana.



Składniki:
  • 1 bakłażan

  • 1 pomidor

  • 1 czerwona cebula

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 łyżeczka tymianku

  • 1 łyżeczka suszonej bazylii

  • sól

  • pieprz

  • odrobina wody

 Bakłażana i pomidora umyć i pokroić w kostkę. Czosnek oraz cebulę obrać i posiekać. Cebulę zeszklić z odrobiną wody. Do cebuli dodać bakłażana i przyrumienić go na mocnym ogniu, po chwili zmniejszyć ogień. Do podsmażonego bakłażana dodać, pomidora, czosnek, bazylię oraz tymianek. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Całość dusić pod przykryciem około 30 minut. Smacznego !!!






Komentarze