Przepis na bakłażana po prowansalsku pochodzi z książki Dr. Pierra Dukana "nie potrafię schudnąć, 350 nowych przepisów". Potrawa jest bardzo aromatyczna i smakuje wyśmienicie pod warunkiem że koś lubi bakłażana.
Składniki:
- 1 bakłażan
- 1 pomidor
- 1 czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- sól
- pieprz
- odrobina wody
Bakłażana i pomidora umyć i pokroić w kostkę. Czosnek oraz cebulę obrać i posiekać. Cebulę zeszklić z odrobiną wody. Do cebuli dodać bakłażana i przyrumienić go na mocnym ogniu, po chwili zmniejszyć ogień. Do podsmażonego bakłażana dodać, pomidora, czosnek, bazylię oraz tymianek. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Całość dusić pod przykryciem około 30 minut. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz