Jajka w sosie koperkowym (dieta Dukana, faza I)







Nie ma jak szybka i prosta przekąska, w sam raz na upalne dni, gdyż nie trzeba przy jej przygotowaniu stać w kuchennych oparach, a do tego smakuje wyśmienicie.



Składniki:
  • 6 jajek ugotowanych na twardo

  • 1 łyżka mazeiny kukurydzianej

  • 1 kopiasta łyżka serka homogenizowanego nisko tłuszczowego

  • 1 łyżka posiekanego koperku

  • 1-2 szklanki rosołu lub wywaru z kostek, w zależności jak gęsty lubimy sos


Mazeinę i serek dokładnie mieszamy i podgrzewamy na wolnym ogniu, tak aby składniki dokładnie nam się połączyły. Do podgrzanego serka z mazeiną dodajemy bulion, cały czas dokładnie mieszając by nie porobiły nam się grudki. Na końcu dodajemy poszatkowany koperek i doprawiamy solą i pieprzem. Ugotowane na twardo jajka kroimy na połówki. Połówki jajek polewamy  sosem koperkowym. Smacznego !!!







Komentarze