Gołąbki mięsno-otrębowe w sosie pomidorowym (dieta Dukana, faza II)






Urlop się skończył i czas najwyższy zabrać się do roboty, a na początek przepis na przepyszne gołąbki z otrębami w sosie pomidorowym, jak dla mnie smakują jeszcze lepiej od tych klasycznych z ryżem czy z kaszą gryczaną, szkoda tylko że ze względu na dużą zawartość otrębów owsianych i mazeiny można zjeść najwyżej jednego takiego gołąbka, a resztę trzeba zamrozić i odgrzewać sobie co jakiś czas oczywiście w dni z warzywami.


Składniki:
  • 1 szklanka otrębów owsianych

  • 1 średnia główka białej kapusty

  • 50 dag mięsa mielonego drobiowego

  • 1 cebula

  • 2 łyżki mazeiny

  • 2 łyżki serka naturalnego o niskiej zawartości tłuszczu

  • 2 łyżki przecieru pomidorowego

  • 1 litr bulionu może być z kostek

  • 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego

  • sól i pieprz

  • słodzik


Otręby owsiane zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy na wolnym ogniu do momentu całkowitego odparowania wody. Ugotowane otręby odstawiamy do ostygnięcia. Na patelni bez tłuszczu podsmażamy lekko pokrojoną w kostkę cebulę ,a następnie dodajemy mięso mielone i dalej smażymy rumieniąc je na lekko brązowy kolor. Zrumienione mięso mielone podlewamy niewielką ilością wody i dodajemy przyprawę do mięsa mielonego, trochę soli i pieprzu. Wszytko dokładnie mieszamy i smażymy do momentu całkowitego odparowania wody. Z główki kapusty wycinamy głąb i w całości wrzucamy ją do garnka z gotującym się wrzątkiem, kilka minut gotujemy na średnim ogniu ,a następnie po kolei nie przerywając gotowania odrywamy lekko miękkie ugotowane liście kapusty i tak do ostatniego liścia. Mięso mielone przekładamy do wysokiego naczynia i miksujemy blenderem. Ugotowane i ostygnięte otręby dokładnie mieszam z mięsem mielonym doprawiając solą i pieprze. Tak przygotowaną mieszankę nakładamy na liście kapusty i zawijamy  jak na poniższych zdjęciach. Zawinięte gołąbki układamy w garnku wyłożonym liśćmi kapusty. Gołąbki zalewamy wodą, a wierzch skrapiamy magą.  Gołąbki zagotowujemy, a następnie gotujemy na wolnym ogniu przez około godzinę. Serek mieszamy z mazeiną  i gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając. Po zagotowaniu się serka i mazeiny dolewamy wówczas bulion w takiej ilości aby powstał nam nie za gęsty sos. Do sosu dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy do smaku pieprzem i słodzikiem. Ugotowane gołąbki nakładamy na talerz i polewamy je sosem pomidorowym. Smacznego !!!

















Komentarze