Ciasto capuccino (dieta Dukana, faza II) i wyjazd







Wyjeżdżamy na trzy tygodnie do Polski, ale zostawiam was  z pysznym ciachem do kawy. Do zobaczenia wkrótce !!!



Składniki: biszkopt:
  • 4 jajka

  • 2 białka

  • 2 łyżki słodzika w proszku

  • 4 łyżki mazeiny (skrobi kukurydzianej)

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 czubata łyżka kakao


Krem:
  • 2 żółtka

  • 3 łyżki słodzika w proszku

  • 2 łyżki mazeiny ( skrobi kukurydzianej)

  • 1 szklanka mleka

  • 2 czubate łyżki serka homogenizowanego niskotłuszczowego

  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej

  • 2 łyżeczki żelatyny


Biszkopt: oddzielamy żółtka od białek, wszystkie białka ubijamy na sztywną pianę,  żółtka razem z mazeiną, słodzikiem i kakao dokładnie miksujemy. Na końcu dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie , ale dokładnie mieszamy. Ciasto na biszkopt przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia małej foremki. Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160'C przez około 45-50 minut.  Upieczony i ostudzony biszkopt przecinamy na pół. Krem: żółtka, z mazeiną i słodzikiem dodajemy do mleka. Dokładnie mieszamy. A następnie gotujemy na średnim ogniu aż masa zgęstnieje i powstanie nam budyń. Ugotowany budyń odstawiamy do ostudzenia. Ostudzony budyń miksujemy razem z serkiem homogenizowanym, kawą i żelatyną rozpuszczoną w niewielkiej ilości wrzącej wody również lekko ostudzoną. Na biszkopt nakładamy 3/4 kremu. Na krem nakładamy drugi biszkopt oraz smarujemy wierzch i boki pozostałym kremem. Ciasto odkładamy do lodówki na kilka godzin, aby masa nam dokładnie stężała. Smacznego !!!












Komentarze