Wiadomo smaku prawdziwych flaczków nic nie zastąpi, ale te robione z żołądków drobiowych smakują prawie tak samo, a co najważniejsze są syte i dietetyczne.
Składniki:
- 0,5 kg mrożonych i oczyszczonych żołądków drobiowych
- 1 średnia marchew
- 1 średnia pietruszka
- 1 kostka rosołowa
- 2 łyżki majeranku
- 1 łyżka przyprawy do zup
- 1 kopiasta łyżka mazeiny kukurydzianej (skrobi kukurydzianej)
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- sól i pieprz
Do żołądków dodajemy obraną i startą na tarce o grubych oczkach marchew i pietruszkę, majeranek, przyprawę do zup, kostkę rosołową, liście laurowe i ziele angielskie. Wszystko zalewamy wodą i gotujemy do miękkości żołądków na średnim ogniu. Kiedy żołądki z miękną wyjmujemy je z garnka łyżką cedzakową, a następnie kroimy w cienkie paseczki. Pokrojone żołądki wrzucamy z powrotem do garnka z rosołem. W niewielkiej ilości wody rozpuszczamy mazeinę, którą przelewamy do gotujących się żołądków. Całość dokładnie mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze przez około 5 minut. Flaczki z żołądków podajemy na gorąco doprawiając solą i pieprzem. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz