Flaczki z żoładków drobiowych (dieta Dukana, faza II)







Wiadomo smaku prawdziwych flaczków nic nie zastąpi, ale te robione z żołądków drobiowych smakują prawie tak samo, a co najważniejsze są syte i dietetyczne.



Składniki:
  • 0,5 kg mrożonych i oczyszczonych żołądków drobiowych

  • 1 średnia marchew

  • 1 średnia pietruszka

  • 1 kostka rosołowa

  • 2 łyżki majeranku

  • 1 łyżka przyprawy do zup

  • 1 kopiasta łyżka mazeiny kukurydzianej (skrobi kukurydzianej)

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • 2 liście laurowe

  • sól i pieprz

 Do żołądków dodajemy obraną i startą na tarce o grubych oczkach marchew i pietruszkę, majeranek, przyprawę do zup, kostkę rosołową, liście laurowe i ziele angielskie. Wszystko zalewamy wodą i gotujemy do miękkości żołądków na średnim ogniu. Kiedy żołądki z miękną  wyjmujemy je z garnka łyżką cedzakową, a następnie kroimy w cienkie paseczki. Pokrojone żołądki wrzucamy z powrotem do garnka z rosołem. W niewielkiej ilości wody rozpuszczamy mazeinę, którą przelewamy do gotujących się żołądków. Całość dokładnie mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze przez około 5 minut. Flaczki z żołądków podajemy na gorąco doprawiając solą i pieprzem. Smacznego !!!





Komentarze