Zmodyfikowana wersja chlebka jest przepyszna, chlebek jest bardziej sycący, a co najważniejsze starcza na długo pokrojony na bardzo cienkie kromeczki. Przepis pochodzi od Wietrzyka z tego forum dieta.pl.
Składniki:
- 2 szklanki oterębów pszennych
- 4 szklanki otrębów owsiannych
- 1 szklanka mazeiny kukurydzianej (skrobi kukurydzianej)
- 8 jajek
- 1/2 l. maślanki niskotłuszczowej
- 2 opakowania serków wiejskich po 250 g
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka proszku do pieczenia
Otręby pszenne i owsiane razem z mazeiną, solą i proszkiem do pieczenia dokładnie mieszamy. Żółtka łączymy z serkami. Masę jajeczno-serową dodajemy do suchych produktów razem z maślanką. Dokładnie wszystko ze sobą łączymy. Na końcu dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek. Wszystko dokładnie ale delikatnie ze sobą mieszamy. Gotowe ciasto chlebowe przekładamy do trzech podłużnych foremek ( u mnie dwie podłużne i jedna kwadratowa) wyłożonych papierem do pieczenia. Chlebki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200'C przez około 1 godzinę i 15 minut. Upieczone chlebki studzimy, jeden zostawiamy, a resztę kroimy na mniejsze kawałki i mrozimy. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz