Blok czekoladowy (dieta Dukana, faza II)







Alternatywa dla łasuchów czekolady, wiadomo że smak troszeczkę sie różni od orginalnej wersji bloku czekoladowego, ale ten dukanowski jest dlamnie równie dobry , a nawet bym rzekła że jest przepyszny !!!



Składniki:
  • 400 g odtłuszczonego mleka w proszku ( u mnie 0,3 % tłuszczu)

  • 200 g serka homogenizowanego (  u mnie 0,2 % tłuszczu)

  • 2 łyżki holenderskiego kakao

  • 1/2 szklanki odtłuszczonego mleka (u mnie 0,3 % tłuszczu)

  • 1 szklanka słodzika do pieczenia

 Serek przekładamy do rondelka zalewamy mlekiem i lekko podgrzewamy cały czas mieszając        ( najlepiej trzepaczką ) tak aby mleko połączyło się z serkiem i nabrało gładkiej konsystencji. Kiedy mleko z serkiem nabierze już właściwej gładkiej konsystencji wówczas zdejmujemy rondel z ognia i dodajemy do niego słodzik. A następnie kakao i mleko w proszku. Całość dokładnie mieszamy najlepiej mikserem.  Gotową masę czekoladowa przekładamy do foremki ( u mnie silikonowej) i odstawiamy do zastygnięcia na kilka godzin do lodówki. Gotową czekoladę kroimy na mniejsze kawałki i  delektujemy się przepysznym smakiem !!! Smacznego !!!








Komentarze

Prześlij komentarz