Alternatywa dla łasuchów czekolady, wiadomo że smak troszeczkę sie różni od orginalnej wersji bloku czekoladowego, ale ten dukanowski jest dlamnie równie dobry , a nawet bym rzekła że jest przepyszny !!!
Składniki:
- 400 g odtłuszczonego mleka w proszku ( u mnie 0,3 % tłuszczu)
- 200 g serka homogenizowanego ( u mnie 0,2 % tłuszczu)
- 2 łyżki holenderskiego kakao
- 1/2 szklanki odtłuszczonego mleka (u mnie 0,3 % tłuszczu)
- 1 szklanka słodzika do pieczenia
Serek przekładamy do rondelka zalewamy mlekiem i lekko podgrzewamy cały czas mieszając ( najlepiej trzepaczką ) tak aby mleko połączyło się z serkiem i nabrało gładkiej konsystencji. Kiedy mleko z serkiem nabierze już właściwej gładkiej konsystencji wówczas zdejmujemy rondel z ognia i dodajemy do niego słodzik. A następnie kakao i mleko w proszku. Całość dokładnie mieszamy najlepiej mikserem. Gotową masę czekoladowa przekładamy do foremki ( u mnie silikonowej) i odstawiamy do zastygnięcia na kilka godzin do lodówki. Gotową czekoladę kroimy na mniejsze kawałki i delektujemy się przepysznym smakiem !!! Smacznego !!!
Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń