Niebiański przysmak








Ciasto niebiański przysmak robiłam dla mojej koleżanki na jej urodziny, ale idealnie nadaje się ono również na ciasto na nadchodzące Święta Wielkanocne. Masa jabłkowa idealnie łączy się z masą orzechową, a w połączeniu z kruchym ciastem daje niebiański smak.



Składniki: ciasto
  • 30 dag mąki ( ok. 2 szklanki)

  • 20 dag margaryny

  • 2 żółtka

  • 1/2 szklanki cukru pudru

  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia



Masa jabłkowa:


  • 1 kg jabłek

  • 1 szklanka cukru

  • 1 galaretka owocowa (u mnie truskawkowa)

 Masa orzechowa:
  • 15 dag  mielonych orzechów ( u mnie laskowe)

  • 3/4 szklanki słodkiej śmietany

  • 30 dag margaryny

  • 2 jajka

  • 1 szklanka cukru

 Ponadto:
  • 2 czekolady

  • wiórka czekoladowe

  • ozdoby z czekolady

 Ciasto: do miski wrzucamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, margarynę, cukier puder, żółtka i śmietanę. Z podanych składników szybko wyrabiamy ciasto, najlepiej mikserem.  Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części. Każdą część wałkujemy na placki o wielkości średniej tortownicy. A następnie przekładamy je na foremki wyłożone papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 20-30 minut. Upieczone na złoto-brązowy kolor spody odkładamy do ostygnięcia. Masa jabłkowa: jabłka obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do nich cukier i galaretkę. Wszystko dokładnie mieszamy i smażymy na średnim ogniu, aż jabłka uzyskają konsystencję marmolady. Usmażone jabłka odstawiamy do ostygnięcia. Masa orzechowa: całe jajka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do nich orzechy, śmietankę oraz cukier. Wszystko dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia, a następnie lekko gotujemy przez około 2-3 minut. Ugotowaną masę orzechową odstawiamy do ostygnięcia. Margarynę ucieramy na puch, a następnie dodajemy do niej po trochę ostudzoną masę orzechową, cały czas ucierając. Na jeden z placków wykładamy  3/4 masy orzechowej. Na masę orzechową wykładamy  masę jabłkową. Na jabłka nakładamy drugi placek, a następnie smarujemy boki ciasta masą. Całe ciasto oblewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą. Boki ciasta obsypujemy czekoladowymi wiórkami jeszcze na nie całkiem zastygniętej polewie. Wierzch ciasta dekorujemy masą orzechową i czekoladowymi ozdobami. Smacznego !!!














Komentarze