Ciasto niebiański przysmak robiłam dla mojej koleżanki na jej urodziny, ale idealnie nadaje się ono również na ciasto na nadchodzące Święta Wielkanocne. Masa jabłkowa idealnie łączy się z masą orzechową, a w połączeniu z kruchym ciastem daje niebiański smak.
Składniki: ciasto
- 30 dag mąki ( ok. 2 szklanki)
- 20 dag margaryny
- 2 żółtka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
- 1 kg jabłek
- 1 szklanka cukru
- 1 galaretka owocowa (u mnie truskawkowa)
Masa orzechowa:
- 15 dag mielonych orzechów ( u mnie laskowe)
- 3/4 szklanki słodkiej śmietany
- 30 dag margaryny
- 2 jajka
- 1 szklanka cukru
Ponadto:
- 2 czekolady
- wiórka czekoladowe
- ozdoby z czekolady
Ciasto: do miski wrzucamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, margarynę, cukier puder, żółtka i śmietanę. Z podanych składników szybko wyrabiamy ciasto, najlepiej mikserem. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części. Każdą część wałkujemy na placki o wielkości średniej tortownicy. A następnie przekładamy je na foremki wyłożone papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 20-30 minut. Upieczone na złoto-brązowy kolor spody odkładamy do ostygnięcia. Masa jabłkowa: jabłka obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do nich cukier i galaretkę. Wszystko dokładnie mieszamy i smażymy na średnim ogniu, aż jabłka uzyskają konsystencję marmolady. Usmażone jabłka odstawiamy do ostygnięcia. Masa orzechowa: całe jajka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do nich orzechy, śmietankę oraz cukier. Wszystko dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia, a następnie lekko gotujemy przez około 2-3 minut. Ugotowaną masę orzechową odstawiamy do ostygnięcia. Margarynę ucieramy na puch, a następnie dodajemy do niej po trochę ostudzoną masę orzechową, cały czas ucierając. Na jeden z placków wykładamy 3/4 masy orzechowej. Na masę orzechową wykładamy masę jabłkową. Na jabłka nakładamy drugi placek, a następnie smarujemy boki ciasta masą. Całe ciasto oblewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą. Boki ciasta obsypujemy czekoladowymi wiórkami jeszcze na nie całkiem zastygniętej polewie. Wierzch ciasta dekorujemy masą orzechową i czekoladowymi ozdobami. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz