Tort walentynkowy





Składniki na ciasto:
  • 6 jajek

  • 6 łyżek cukru pudru

  • 6  łyżek mąki

  • kilka kropel czerwonego barwnika spożywczego

 Masa:
  • 3/4 słoika masła czekoladowego nutella

  • 1 1/2 szklanki mleka

  • 1 łyżka mąki pszennej

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

 Ponadto:
  • masa cukrowa

  • czerwony barwnik spożywczy

  • bita śmietana

 Białka ubijamy na sztywną pianę. Do ubitej piany dodajemy po jednym żółtku i po łyżce cukru oraz barwnik spożywczy. Wszystko dokładnie miksujemy aż do wyczerpania składników. Na końcu dodajemy przesianą mąkę i delikatnie ale dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy na wyłożona papierem do pieczenia średnią foremkę. Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200'C przez około 20-30 minut. Upieczony biszkopt wystudzamy i przekrawamy na pół. W między czasie  robimy budyń. 1 szklankę mleka zagotowujemy, w pozostałym mleku robimy z mąki i mąki ziemniaczanej zawiesinę którą dodajemy do gotującego się mleka. Budyń gotujemy do momentu powstania powietrznych pęcherzyków. Ugotowany budyń odkładamy do całkowitego wystygnięcia. Masło czekoladowe lekko ubijamy, a następnie dodajemy do niego po łyżce wystudzonego budyniu i dokładnie miksujemy aż utworzy nam się masa czekoladowa. 3/4 masy czekoladowej  wylewamy na jeden z  biszkoptów, dokładnie rozsmarowujemy, a następnie nakładamy drugi biszkopt. Boki i wierzch tortu smarujemy pozostałą masą. Na cały tort nakładamy rozwałkowaną cienko masę cukrową, tak aby przykryła nam dokładnie całe ciasto. Tort dekorujemy bitą śmietana i powycinanymi  z masy cukrowej z dodatkiem czerwonego barwnika serduszkami. Smacznego !!!













Komentarze