Składniki na ciasto:
- 6 jajek
- 6 łyżek cukru pudru
- 6 łyżek mąki
- kilka kropel czerwonego barwnika spożywczego
Masa:
- 3/4 słoika masła czekoladowego nutella
- 1 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Ponadto:
- masa cukrowa
- czerwony barwnik spożywczy
- bita śmietana
Białka ubijamy na sztywną pianę. Do ubitej piany dodajemy po jednym żółtku i po łyżce cukru oraz barwnik spożywczy. Wszystko dokładnie miksujemy aż do wyczerpania składników. Na końcu dodajemy przesianą mąkę i delikatnie ale dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy na wyłożona papierem do pieczenia średnią foremkę. Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200'C przez około 20-30 minut. Upieczony biszkopt wystudzamy i przekrawamy na pół. W między czasie robimy budyń. 1 szklankę mleka zagotowujemy, w pozostałym mleku robimy z mąki i mąki ziemniaczanej zawiesinę którą dodajemy do gotującego się mleka. Budyń gotujemy do momentu powstania powietrznych pęcherzyków. Ugotowany budyń odkładamy do całkowitego wystygnięcia. Masło czekoladowe lekko ubijamy, a następnie dodajemy do niego po łyżce wystudzonego budyniu i dokładnie miksujemy aż utworzy nam się masa czekoladowa. 3/4 masy czekoladowej wylewamy na jeden z biszkoptów, dokładnie rozsmarowujemy, a następnie nakładamy drugi biszkopt. Boki i wierzch tortu smarujemy pozostałą masą. Na cały tort nakładamy rozwałkowaną cienko masę cukrową, tak aby przykryła nam dokładnie całe ciasto. Tort dekorujemy bitą śmietana i powycinanymi z masy cukrowej z dodatkiem czerwonego barwnika serduszkami. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz