Pomidorówka





Składniki:
  • 2 litry rosołu  z kurczaka ( może być bulion z kostek)

  • 1 puszka pomidorów

  • 1 średnia marchewka

  • 5-6 łyżek ryżu

  • 2-3 łyżki przecieru pomidorowego

  • 1 kopiasta łyżka posiekanego koperku

  • 3-4 łyżki śmietany

  • pieprz i sól

 Marchewkę obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach. Startą marchewkę, ryż i pomidory z puszki wrzucamy do rosołu, zagotowujemy i gotujemy na wolnym ogniu do momentu aż ryż zmięknie. Pod koniec gotowania dodajemy przecier pomidorowy i gotujemy jeszcze wszystko razem przez około 5 minut. Ugotowana zupę zdejmujemy z ognia, dodajemy posiekany koperek oraz śmietanę i doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego !!!




Komentarze