Choć urodziny były w styczniu to dopiero dziś udało mi się wprowadzić przepis na ciasto, ale tort smakował nieziemsko i do tej pory jeszcze czuję jego smak. Wszystkim bardzo polecam !!!
Składniki:
Na ciasto bezowe:
- 6 białek
- 30 dag cukru pudru
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka octu
- 1 łyżka proszku do pieczenia
Cisto biszkoptowe:
- 5 jajek
- 5 łyżek cukru
- 6 łyżek mąki krupczatki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
- 6 żółtek
- 8 łyżek cukru pudru
- 2 szklanki mleka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 kostka masła
Ponadto:
- bita śmietana
- 1 tabliczka czekolady
Ciasto bezowe: białka ubijamy na sztywną pianę, kiedy piana będzie ubita stopniowo dodajemy cukier puder, cały czas ubijając. Do piany z cukrem dodajemy ocet, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie ale delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia średniej foremki. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200'C, a zaraz po włożeniu ciasta zmniejszamy temperaturę pieczenia do 160'C i pieczemy ciasto przez około 1 godzinę. Kiedy ciasto będzie już upieczone lekko uchylamy piekarnik i suszymy ciasto do całkowitego wystygnięcia. Ciasto biszkoptowe: ubijamy białka na sztywną pianę, a następnie stopniowo dodajemy po łyżce cukru pudru i po 1 żółtku. Na końcu dodajemy mąkę i proszek do pieczenia i wszystko dokładnie ale delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia średniej foremki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200'C i pieczemy przez około 20-25 minut. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia. Masa: żółtka ucieramy z cukrem pudrem na puch. 1 i 1/2 szklanki mleka zagotowujemy, lekko przestudzamy i dodajemy do utartych żółtek, dokładnie mieszając. W pozostałym mleku rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną, zawiesinę dodajemy do masy jajecznej i dokładnie mieszamy, a następnie całość wstawiamy na ogień gotując do momentu powstania powietrznych pęcherzyków. Ugotowany budyń odstawiamy do całkowitego przestygnięcia. Masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy do niego zimny budyń cały czas ucierając. 2/3 utartej masy wykładamy na ciasto bezowe. Dokładnie rozsmarowujemy , a następnie nakładamy ciasto biszkoptowe. Wierzch i boki tortu smarujemy pozostałą masą. Ciasto dokładnie obsypujemy startą na tarce czekoladą. Pozostałą czekoladę topimy w kąpieli wodnej, gorącą czekoladę wylewamy na papier do pieczenia, cienko rozsmarowujemy i odkładamy do przestygnięcia. Przestygniętą czekoladę kroimy na niezbyt równe prostokąty. Wierzch tortu dekorujemy bitą śmietana i ozdabiamy kawałkami czekolady. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz