Składniki:
- 1 kg mięsa wołowego
- 1 kg mięsa wieprzowego
- 50 dag pieczarek
- 1 słoik ogórków konserwowych
- 1 papryka czerwona,
- 1 papryka zielona
- 1 papryka żółta
- 2 cebule
- 3/4 szklanki śmietany
- 4-5 łyżek mąki
- 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka liści laurowych
- 2 kostki rosołowe
- 1 łyżka przyprawy do zup
- kilka łyżek oleju
- sól i pieprz
Opłukane i osuszone mięso kroimy w grubą kostkę i smażymy na rozgrzanym tłuszczu w wysokim, najlepiej z grubym dnem garnku do momentu aż mięso lekko zmięknie i nabierze lekko brązowo-złotego koloru. Do podsmażonego mięsa dodajemy pokrojoną w pół plasterki cebulę, liście laurowe i ziele angielskie. Kiedy cebula się lekko zeszkli dodajemy do garnka pokrojone w plasterki pieczarki, oczyszczone z gniazd nasiennych papryki, pokrojone w kostkę ogórki, kostki rosołowe i przyprawę do zup. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu do miękkości warzyw i mięsa. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i w dalszym ciągu gotujemy. W między czasie rumienimy na suchej patelni mąkę na lekko brązowy kolor. Kiedy warzywa i mięso zmiękną, podlewamy je w razie konieczności wodą i dodajemy zawiesinę zrobioną z zrumienionej mąki i wody. Wszystko razem dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze przez około 5 minut, tak aby mąka straciła smak surowizny. Garnek z zupą zdejmujemy z ognia, dodajemy do niego roztrzepaną śmietanę i doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz