Strogonow




Składniki:
  • 1 kg mięsa wołowego

  • 1 kg mięsa wieprzowego

  • 50 dag pieczarek

  • 1 słoik ogórków konserwowych

  • 1 papryka czerwona,

  • 1 papryka zielona

  • 1 papryka żółta

  • 2 cebule

  • 3/4 szklanki śmietany

  • 4-5 łyżek mąki

  • 2-3 łyżki przecieru pomidorowego

  • kilka ziaren ziela angielskiego

  • kilka liści laurowych

  • 2 kostki rosołowe

  • 1 łyżka przyprawy do zup

  • kilka łyżek oleju

  • sól i pieprz

 Opłukane i osuszone mięso kroimy w grubą kostkę i smażymy na rozgrzanym tłuszczu w wysokim, najlepiej z grubym dnem garnku do momentu aż mięso lekko zmięknie i nabierze lekko brązowo-złotego koloru. Do podsmażonego mięsa dodajemy pokrojoną w pół plasterki cebulę, liście laurowe i ziele angielskie. Kiedy cebula się lekko zeszkli dodajemy do garnka pokrojone w plasterki pieczarki, oczyszczone z gniazd nasiennych papryki, pokrojone w kostkę ogórki, kostki rosołowe i przyprawę do zup. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu do miękkości warzyw i mięsa. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i w dalszym ciągu gotujemy. W między czasie rumienimy na suchej patelni mąkę na lekko brązowy kolor. Kiedy warzywa i mięso zmiękną, podlewamy je w razie konieczności wodą i dodajemy zawiesinę zrobioną z zrumienionej mąki i wody. Wszystko razem dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze przez około 5 minut, tak aby mąka straciła smak surowizny. Garnek z zupą zdejmujemy z ognia, dodajemy do niego roztrzepaną śmietanę i doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego !!!











Komentarze