Babka orzechowa





Składniki:
  • 15 dag czekolady
  • 30 dag mielonych orzechów laskowych
  • 3/4 kostki masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 5 jajek
  • 5 łyżek mąki tortowej

 Ponadto:
  • 1 gorzka czekolada
  • 1 mleczna czekolada
  • 1 garść orzechów laskowych


Czekoladę łamiemy na kawałki, przekładamy do małego rondelka, który nakładamy na większy rondelek z gotującą się wodą i topimy czekoladę w tzw. wodnej kąpieli. Mielone orzechy mieszamy razem z proszkiem do pieczenia i przesianą mąką. Wystudzoną  płynną czekoladę , miękkie masło i cukier ubijamy na puszystą masę. Do ubitej masy cały czas mieszając  dodajemy po jednym żółtku. Kiedy żółtka dokładnie się połączą z masą, wówczas dodajemy mąkę z orzechami i dokładnie wszystko razem miksujemy. Na końcu do masy dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie wszytko razem mieszamy. Gotową masę przekładamy do wysmarowanej masłem foremki. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 45-55 minut. Upieczone ciasto wykładamy z foremki i obracamy je do góry nogami.  Wystudzone ciasto całe dokładnie smarujemy roztopioną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą. A  następnie na wierzch  wylewamy również roztopioną czekoladę mleczną oraz dekorujemy całymi orzechami laskowymi.    Smacznego !!!










Komentarze