Kurczak w warzywach




Składniki:
  • 3 udka z kurczaka
  • 1 porcja mrożonych warzyw koniecznie z brukselką
  • 1 szklanka  kolorowej mrożonej papryki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka przyprawy curry
  • olej
  • sól i pieprz

 Przygotowane porcje mięsa nacieramy mieszanką soli i pieprzu, a następnie odstawiamy w chodne miejsce na 15 minut.  Mięso smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Rumieniąc z obu stron, a następnie przekładamy do rondla. Na pozostałym ze smażenia tłuszczu podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek. Gdy składniki się zeszklą dodajemy  warzywa i trzymamy kilka minut na ogniu, często mieszając. Gdy warzywa puszczą sok i zaczną się rumienić, przekładamy je do rondla z mięsem, podlewamy kilkoma łyżkami wody. Do potrawy dodajemy przyprawę curry, całość szczelnie przykrywamy i dusimy na niewielkim ogniu, aż mięso będzie miękkie. Sosu nie powinno być zbyt dużo. Uduszone mięso nakładamy na talerz z dużą porcją warzyw. Smacznego !!!






Komentarze