Zupa porowa na podrobach









Składniki:
  • 20-30 dag podrobów z kurczaka (serduszka, wątróbki, żołądki)
  • 2 duże pory
  • 5-6 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 duży korzeń pietruszki
  • 1/2 małego selera naciowego
  • 2 kostki rosołowe
  • 1 duża łyżka przyprawy do zup
  • 1 kopiasta łyżka posiekanego koperku
  • 1 kopiasta łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki  smalcu ze skwareczkami
  • 5-6 łyżek śmietany


Dokładnie umyte i oczyszczone podroby wrzucamy do garnka razem z pokrojonymi w półpaseczki porami, pokrojonymi w kostkę ziemniakami, marchewką i pietruszką. Wszystko zalewamy wodą dodajemy kostki rosołowe i przyprawę do zup. Garnek przykrywamy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości warzyw i podrobów. Kiedy wszystko będzie już miękkie dodajemy zasmażkę tzn. do rozgrzanego dobrze smalcu dodajemy mąkę, wszystko dokłanie mieszamy aby nie powstały grudki. Kiedy mąka zacznie sie pienić dodajemy ją do gotującej się zupy. Gotujemy jeszcze przez chwilę, tak aby mąka straciła smak surowizny. Do ściągniętej z ognia zupy dodajemy poszatkowany koperek, natkę pietruszki i spienioną śmietanę. Wszystko dokładnie mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Smacznego !!!










Komentarze