Pożywna zupa koperkowa







Składniki:
  • 4-5 pałek z kurczaka
  • 2 duże łyżki posiekanego koperku
  • 2 marchewki
  • 1 kopiasta łyżka przyprawy do zup
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 2 płaskie łyżeczki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 2 szklanki ugotowanego na sypko ryżu
  • sól i pieprz


W 2 litrach wody gotujemy porcje kurczaka razem z pokrojoną w kostkę marchewką i przyprawą do zup, gotujemy bez przykrycia, aż mięso będzie miękkie. Gdy zbyt dużo wody wyparuje, uzupełniamy wrzątkiem. Miękkie mięso wykładamy na deskę, obieramy z kostek i skóry, a następnie drobno kroimy i dodajemy do rosołu z marchewką. Doprawiamy do smaku i zagotowujemy. Do gotującej się zupy dodajemy rozprowadzoną w mleku mąkę, zagotowujemy jeszcze raz i trzymamy na ogniu przez 3 minuty, aż mąka straci smak surowizny. Po zdjęciu z ognia dodajemy koperek i spienioną śmietanę oraz ugotowany ryż. Smacznego !!!



Komentarze