Bardzo szybka i prosta potrawa, często gościła na naszym stole w moim dzieciństwie. Idealnie komponuje się z kaszą gryczaną i sałatką z buraczków, chociaż z ziemniakami lub ryżem też nieźle smakuje
Składniki:
- 3 udka z kurczaka ugotowane w rosole
- 1 czerwona cebula
- 1 żółta papryka
- 1 zielona papryka
- 1/2 selera naciowego
- 2 marchewki
- 4-5 łyżek śmietany
- 3-4 łyżki oleju
- sól i pieprz
Ugotowane mięso obieramy ze skóry i kości, a następnie lekko rozdrabniamy. Cebulę obraną i pokrojoną w kostkę lekko podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu razem z rozdrobnionym mięsem. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy poszatkowany seler, papryki oczyszczone z gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę, obrane i utarte na tarce o grubych oczkach marchewki. Całość dokładnie mieszamy, podlewamy szklanką wody i dusimy na wolnym ogniu do miękkości warzyw. Do uduszonych warzyw z mięsem dodajemy śmietanę. Wszystko razem dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz