Potrawka z kurczaka




Bardzo szybka i prosta potrawa, często gościła na naszym stole w moim dzieciństwie. Idealnie komponuje się z kaszą gryczaną i sałatką z buraczków, chociaż z ziemniakami  lub ryżem też nieźle smakuje



Składniki:
  • 3 udka z kurczaka ugotowane w rosole
  • 1 czerwona cebula
  • 1 żółta papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1/2 selera naciowego
  • 2 marchewki
  • 4-5 łyżek śmietany
  • 3-4 łyżki oleju
  • sól i pieprz

 Ugotowane mięso obieramy ze skóry i kości, a następnie lekko rozdrabniamy. Cebulę obraną i pokrojoną w kostkę lekko podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu razem z rozdrobnionym mięsem. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy poszatkowany seler, papryki oczyszczone z gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę, obrane i utarte na tarce o grubych oczkach marchewki. Całość dokładnie mieszamy, podlewamy szklanką wody i dusimy na wolnym ogniu do miękkości warzyw. Do uduszonych warzyw z mięsem dodajemy śmietanę. Wszystko razem dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego !!!




Komentarze