Jest to moje ulubione danie z kapusty zaraz po bigosie z grzybami i śliwakami. Kapustą zasmażaną mogłabym sie obiadać do woli, idealna jako dodatek do obiadu. Ją trzeba spróbować jest po prostu przepyszna.
Składniki:
- 1/2 główki białej kapusty
- 1 czerwona cebula
- 1 kwaskowate jabłko
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki oleju do podsmażenia cebuli
- 1/2 łyżeczki kminku
- 2 łyżki oleju do zasmażki
- 1/2 szklanki wody
- ocet
- cukier
- sól i pieprz
Obraną z zewnętrznych liści, pozbawioną grubych żył kapustę szatkujemy, oprószmy solą i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie kapustę zalewamy wrzątkiem. Sparzoną kapustę odsączamy na sicie. Na oleju zasmażamy posiekana cebulę, gdy się zeszkli dodajemy odsączona kapustę, pokrojone w cząstki jabłka (obrane ze skóry i pozbawione gniazd nasiennych), podlewamy 1/2 szklanki wody i dusimy do miękkości ( kapusta powinna być miękka ale nie rozgotowana). Do ugotowanej kapusty dodajemy kminek i dusimy przez około 5 minut. Na oleju zasmażamy mąkę, gdy straci smak surowizny, dodajemy zasmażkę do kapusty razem z octem, cukrem, pieprze, solą i jeszcze raz zagotowujemy. Kapustę podajemy na gorąco. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz