Kapusta biała zasmażana





Jest to moje ulubione danie z kapusty zaraz po bigosie z grzybami i śliwakami. Kapustą zasmażaną mogłabym sie obiadać do woli, idealna jako dodatek do obiadu. Ją trzeba spróbować jest po prostu przepyszna.



Składniki:
  • 1/2 główki białej kapusty
  • 1 czerwona cebula
  • 1 kwaskowate jabłko
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki oleju do podsmażenia cebuli
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 2 łyżki oleju do zasmażki
  • 1/2 szklanki wody
  • ocet
  • cukier
  • sól i pieprz


Obraną z zewnętrznych liści, pozbawioną grubych żył kapustę szatkujemy, oprószmy solą i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie kapustę  zalewamy wrzątkiem. Sparzoną kapustę odsączamy na sicie. Na oleju zasmażamy posiekana cebulę, gdy się zeszkli dodajemy odsączona kapustę, pokrojone w cząstki jabłka (obrane ze skóry i pozbawione gniazd nasiennych), podlewamy 1/2 szklanki wody i dusimy do miękkości ( kapusta powinna być miękka ale nie rozgotowana). Do ugotowanej kapusty dodajemy kminek i dusimy przez około 5 minut. Na oleju zasmażamy mąkę, gdy straci smak surowizny, dodajemy zasmażkę do kapusty razem z octem, cukrem, pieprze, solą i  jeszcze raz zagotowujemy. Kapustę podajemy na gorąco. Smacznego !!!







Komentarze