Drobiowe cannelloni z serem feta






Składniki:
  • 16 rurek cannelloni
  • 3 udka ugotowane w rosole
  • 1 kostka sera feta (25 dag)
  • 1/2 kieliszka czerwonego wina
  • 1 czerwona cebula
  • 20 dag żółtego sera
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka sproszkowanego czosnku
  • 2-3 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła do smarowania naczynia
  • sól i pieprz

 Sos:
  • 2 szklanki rosołu
  • 2-3 łyżki przecieru pomidorowego


Rurki cannelloni wrzucamy do osolonej wrzącej wody i gotujemy na średnim ogniu przez około 3 minuty, następnie delikatnie odcedzamy i układamy na deseczce. Pozbawione kości i skóry ugotowane mięso wrzucamy na rozgrzany tłuszcz razem z pokrojoną w kostkę cebulą. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy pokrojony w kostkę ser feta i czerwone wino. Wszystko dokładnie mieszamy i smażymy do momentu lekkiego rozpuszczenia się sera. Podsmażone mięso z serem przekładamy do wysokiego naczynia, dodajemy sproszkowany czosnek i dokładnie miksujemy blenderem. Zmiksowany farsz doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem nadziewamy rurki cannelloni. Do wrzącego rosołu dodajemy przecier pomidorowy, dokładnie mieszmy i gotujemy przez 2 minuty. Naczynie żaroodporne dokładnie smarujemy masłem, a na jego dno wylewamy kilka łyżek sosu. I układamy na nim rurki z nadzieniem. Całość zalewamy resztą sosu. Rurki polane sosem obsypujemy bazylią i posypujemy startym na tarce o dużych oczkach żółtym serem. Naczynie wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp. 180'C i pieczemy przez około 45-55 minut. Ser na wierzchu powinien nam się zrumienić na złoto-brązowy kolor. Podajemy zaraz po upieczeniu. Smacznego !!!











Komentarze