Składniki:
- 16 rurek cannelloni
- 3 udka ugotowane w rosole
- 1 kostka sera feta (25 dag)
- 1/2 kieliszka czerwonego wina
- 1 czerwona cebula
- 20 dag żółtego sera
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka sproszkowanego czosnku
- 2-3 łyżki oleju
- 2 łyżki masła do smarowania naczynia
- sól i pieprz
Sos:
- 2 szklanki rosołu
- 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
Rurki cannelloni wrzucamy do osolonej wrzącej wody i gotujemy na średnim ogniu przez około 3 minuty, następnie delikatnie odcedzamy i układamy na deseczce. Pozbawione kości i skóry ugotowane mięso wrzucamy na rozgrzany tłuszcz razem z pokrojoną w kostkę cebulą. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy pokrojony w kostkę ser feta i czerwone wino. Wszystko dokładnie mieszamy i smażymy do momentu lekkiego rozpuszczenia się sera. Podsmażone mięso z serem przekładamy do wysokiego naczynia, dodajemy sproszkowany czosnek i dokładnie miksujemy blenderem. Zmiksowany farsz doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem nadziewamy rurki cannelloni. Do wrzącego rosołu dodajemy przecier pomidorowy, dokładnie mieszmy i gotujemy przez 2 minuty. Naczynie żaroodporne dokładnie smarujemy masłem, a na jego dno wylewamy kilka łyżek sosu. I układamy na nim rurki z nadzieniem. Całość zalewamy resztą sosu. Rurki polane sosem obsypujemy bazylią i posypujemy startym na tarce o dużych oczkach żółtym serem. Naczynie wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp. 180'C i pieczemy przez około 45-55 minut. Ser na wierzchu powinien nam się zrumienić na złoto-brązowy kolor. Podajemy zaraz po upieczeniu. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz