Zupa cygańska





Składniki:
  • 4 ziemniaki średniej wielkości
  • 1 czerwona papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 2 duże pomidory
  • 2 kopiaste łyżki czystego smalcu
  • 10 dag gotowanego lub wędzonego boczku
  • 20-30 dag dobrej kiełbasy
  • 2 łyżki keczupu
  • 3 łyżki śmietany
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1-2 liście laurowe
  • sól i pieprz


Na 1 łyżce smalcu podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, gdy się zeszkli, dodajemy pokrojoną równie drobno paprykę (wcześniej oczyszczoną z pestek) i pokrojone w kostkę pomidory. Gdy składniki się zasmażą dodajemy pokrojona w kostkę kiełbasę, podlewamy szklanką wody i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut. Do 3-4 szklanek wody dodajemy pokrojony w średniej wielkości kostkę boczek, pozostały smalec, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego i wszystko razem zagotowujemy. Do gotującego się boczku dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy będą miękkie, łączymy z uprażonymi warzywami z kiełbasą, dodajemy keczup i doprawiamy do smaku  przyprawami. Wszystko razem zagotowujemy, po zdjęciu z ognia łączymy ze śmietaną i podajemy. Smacznego !!!














Komentarze