Składniki:
- 4 ziemniaki średniej wielkości
- 1 czerwona papryka
- 1 czerwona cebula
- 2 duże pomidory
- 2 kopiaste łyżki czystego smalcu
- 10 dag gotowanego lub wędzonego boczku
- 20-30 dag dobrej kiełbasy
- 2 łyżki keczupu
- 3 łyżki śmietany
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 1-2 liście laurowe
- sól i pieprz
Na 1 łyżce smalcu podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, gdy się zeszkli, dodajemy pokrojoną równie drobno paprykę (wcześniej oczyszczoną z pestek) i pokrojone w kostkę pomidory. Gdy składniki się zasmażą dodajemy pokrojona w kostkę kiełbasę, podlewamy szklanką wody i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut. Do 3-4 szklanek wody dodajemy pokrojony w średniej wielkości kostkę boczek, pozostały smalec, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego i wszystko razem zagotowujemy. Do gotującego się boczku dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy będą miękkie, łączymy z uprażonymi warzywami z kiełbasą, dodajemy keczup i doprawiamy do smaku przyprawami. Wszystko razem zagotowujemy, po zdjęciu z ognia łączymy ze śmietaną i podajemy. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz