Składniki:
- 25 dag makaronu spaghetti
- 150 g twarożku o smaku pieprzu
- 2-3 udka drobiowe ugotowane w rosole, przepis na rosół znajdziecie tutaj
- 1 czerwona cebula
- 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki sproszkowanego czosnku
- 2 szklanki wody
- 2-3 łyżki oliwy
- suszona bazylia
- 10 dag żółtego sera
- sól
Ugotowane mięso obieramy ze skóry i kości, a następnie drobno kroimy, mięso lekko podsmażamy na tłuszczu z dodatkiem cebuli pokrojonej w drobną kostkę. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy twarożek, cały czas mieszając. Kiedy twarożek się lekko rozpuści dodajemy wodę, przecier pomidorowy, bazylię i sproszkowany czosnek. Wszystko dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia, gotując na średnim ogniu do momentu powstania sosu, w razie konieczności doprawiamy solą. We wrzącej osolonej wodzie gotujemy makaron przez około 10 minut na średnim ogniu, a następnie odcedzamy. Ugotowany makaron nakładamy na talerz. Makaron polewamy przygotowanym sosem i posypujemy żółtym serem startym na tarce o drobnych oczkach. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz