Pałki z kurczaka po cygańsku




Składniki:
  • 6 pałek z kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 1 duży por
  • 1/2 selera naciowego
  • 1 korzeń pietruszki
  • 2 szklanki rosołu
  • 2-3 łyżki łagodnej musztardy
  • 2 czubate łyżki tartego na tarce mrożonego masła
  • przyprawa do drobiu


Mięso obieramy ze skóry i obficie obsypujemy przyprawą do drobiu, a następnie smarujemy ze wszystkich stron musztardą. Posmarowane pałki układamy w naczyniu żaroodpornym i posypujemy mrożonym masłem. Na posypane masłem mięso wykładamy wymieszane razem warzywa: pora i seler naciowy pokrojone w pół paseczki, marchew i pietruszkę trzemy na tarce o grubych oczkach, pokrojoną w kostkę cebulę i rozgniecione ząbki czosnku. Wszystko razem podlewamy rosołem, przykrywamy naczynie i wstawiamy do nagrzanego do temp. 230'C piekarnika i pieczemy przez około 45-55 minut.  Smacznego !!!







Komentarze