Knedle ze śliwkami








Składniki:
  • 4 szklanki mąki
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1/2 szklanki wrzącej wody
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • mąka do podsypania
  • 2-3 łyżki oleju do gotowania knedli
  • 50 dag śliwek
  • trochę masła lub margaryny
  • szczypta cukru
  • 2-3 łyżki smażonej śmietany przepis znajdziecie  tutaj


Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości, odcedzamy i dokładnie ugniatamy. Z mąki, gorących ziemniaków, wody, jajka oraz soli wyrabiamy ciasto. Najlepiej w malakserze lub mikserem. Gotowe ciasto wykładamy na posypany mąką blat. Ciasto dzielimy na dwie części i każdą rozwałkowujemy na placek o grubości 0,5 cm, na placku wycinamy szklanką lub kubkiem krążki, na każde wycięte koło nakładamy pokrojone na kawałki i obtoczone po wewnętrznej stronie cukrem kawałki śliwek. Ciasto ze śliwką w środku zlepiamy po bokach i układamy na ściereczce. Gotowe knedle wrzucamy na wrzącą osoloną wodę z dodatkiem oleju i gotujemy przez około 15 minut. Ugotowane knedle odcedzamy, nakładamy na talerz, a nastepnie polewamy tłuszczem, posypujemy cukrem i jeżeli ktoś lubi oblewamy smażoną śmietaną. Smacznego !!!








Komentarze