Jabłecznik królewski








Składniki:
  • 1 kostka masła
  • 1  szklanka cukru pudru
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 litrowy słoik dobrze wysmażonych jabłkowych konfitur lub marmolady z jabłek


Tłuszcz lekko rozgrzewamy, by był miękki, dodajemy cukier puder i ucieramy na gładką masę. Do utartego masła dodajemy po jednym żółtku nie przerywając ucierania. Do jednolitej, utartej masy, dodajemy sypiąc przez sito, obie mąki i proszek do pieczenia. Dokładnie wyrabiamy ciasto. Połowę wyrobionego ciasta wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia średnią foremkę, dokładnie wyrównujemy. Na tak przygotowanej powierzchni rozkładamy wysmażone jabłka. Na wierzch kładziemy, za pomocą łyżki, pozostałą część ciasta, wyrównujemy powierzchnię i od razu wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temp. 200'C przez około 40-50 minut. Zrumienione ciasto, z bokami lekko odstającymi od formy, wyjmujemy i chłodzimy. Jabłecznik owinięty w folię i ustawiamy w chłodne miejsce będzie aromatyczny i świeży nawet przez 3 dni. Smacznego !!!











Komentarze