Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki wrzącej wody
- 1/2 szklanki mleka
- 3 żółtka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/3 kostki masła
- 1/2 szklanki cukru pudru do ubicia białek
- białka z 3 jajek
- 50 dag świeżych śliwek
- cynamon
Masło topimy. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na puszysty kogiel-mogiel. Do miseczki siejemy przez sitko mąkę, zalewamy wrzącą wodą. I po minucie dodajemy mleko. Składniki ciasta mieszamy, najlepiej robotem. Gdy stanie się jednolite, dodajemy, cały czas ucierając, utarte żółtka, płynny tłuszcz i proszek do pieczenia. Całość wyrabiamy, aż ciasto stanie się gładkie i lśniące. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia średniej foremki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 160'C na około 30 minut. Lekko zrumienione wystawiamy, by przestygło. Na wychłodzone ciasto układamy bardzo gęsto kawałki śliwek i delikatnie oprószamy cynamonem. Na owoce wykładamy pianę ubitą na sztywno z białek i cukru pudru. I ponownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 110'C na około 40-45 minut i lekko uchylamy drzwiczki ( na centymetr). Piana powinna się lekko wysuszyć. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz