Biszkopcik śliwkowy z pianką





Składniki:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki wrzącej wody
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/3 kostki masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru do ubicia białek
  • białka z 3 jajek
  • 50 dag świeżych  śliwek
  • cynamon


Masło topimy. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na puszysty kogiel-mogiel. Do miseczki siejemy przez sitko mąkę, zalewamy wrzącą wodą. I po minucie dodajemy mleko. Składniki ciasta mieszamy, najlepiej robotem. Gdy stanie się jednolite, dodajemy, cały czas ucierając, utarte żółtka, płynny tłuszcz i proszek do pieczenia. Całość wyrabiamy, aż ciasto stanie się  gładkie i lśniące.  Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia średniej foremki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 160'C na około 30 minut. Lekko zrumienione wystawiamy, by przestygło. Na wychłodzone ciasto układamy bardzo gęsto kawałki śliwek i delikatnie oprószamy cynamonem.  Na owoce wykładamy pianę ubitą na sztywno z białek i cukru pudru. I ponownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 110'C na około 40-45 minut i lekko uchylamy drzwiczki ( na centymetr). Piana powinna się lekko wysuszyć. Smacznego !!!







Komentarze