Żołądki drobiowe w sosie potrawkowym





Składniki:
  • 1 kg żołądków drobiowych
  • 1 duża marchew
  • 1 duża pietruszka
  • 1 liść selera
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • sól i pieprz


Składniki na sos:
  • 1 duża kopiasta łyżka masła
  • 1 duża kopiasta łyżka mąki
  • 2 szklanki wywaru z włoszczyzny i żołądków
  • 1 filiżanka rodzynek
  • 4 łyżki śmietany kremowej
  • sok z jednej cytryny
  • sól pieprz i cukier do smaku


Żołądki gotujemy z przyprawami do miękkości razem z marchewką pietruszką i liściem selera, ugotowane odstawiamy do wychłodzenia. Masło lekko zasmażamy z mąką, uważając, by się mąka  nie zrumieniła, tylko straciła smak surowizny. Zasmażaną mąkę rozprowadzamy wywarem i bardzo dokładnie mieszamy, by nie powstały najmniejsze nawet grudki, składniki przez chwilę gotujemy. Do gotującego sie sosu  dodajemy sok z cytryny, rodzynki, śmietanę i doprawiamy do smaku, solą, pieprzem i cukrem. Na koniec do sosu dodajemy pokrojone w paseczki żołądki i dokładnie mieszamy. Smacznego !!!











Komentarze