Składniki:
- 1 kg żołądków drobiowych
- 1 duża marchew
- 1 duża pietruszka
- 1 liść selera
- kilka ziaren ziela angielskiego
- sól i pieprz
Składniki na sos:
- 1 duża kopiasta łyżka masła
- 1 duża kopiasta łyżka mąki
- 2 szklanki wywaru z włoszczyzny i żołądków
- 1 filiżanka rodzynek
- 4 łyżki śmietany kremowej
- sok z jednej cytryny
- sól pieprz i cukier do smaku
Żołądki gotujemy z przyprawami do miękkości razem z marchewką pietruszką i liściem selera, ugotowane odstawiamy do wychłodzenia. Masło lekko zasmażamy z mąką, uważając, by się mąka nie zrumieniła, tylko straciła smak surowizny. Zasmażaną mąkę rozprowadzamy wywarem i bardzo dokładnie mieszamy, by nie powstały najmniejsze nawet grudki, składniki przez chwilę gotujemy. Do gotującego sie sosu dodajemy sok z cytryny, rodzynki, śmietanę i doprawiamy do smaku, solą, pieprzem i cukrem. Na koniec do sosu dodajemy pokrojone w paseczki żołądki i dokładnie mieszamy. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz