Faszerowane bakłażany







Składniki:
  • 2 duże bakłażany
  • 2 duże kotlety z piersi kurczaka
  • 10 dag sera żółtego w plasterkach
  • 1 szklanka ugotowanego ryżu
  • 1/2 stronka zielonej papryki
  • 1/2 stronka czerwonej papryki
  • sól i pieprz


Bakłażany przecinamy wzdłuż na połowę i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temp. 200'C na 20 minut. Następnie wyjmujemy i odstawiamy do przechłodzenia. Z podpieczonych bakłażanów usówamy miąższ w taki sposób, aby przy ściankach pozostała warstawa nie grubsza niż centymetr. Wydrążone wnętrze lekko solimy. Kotlety i paprykę kroimy w drobną kostkę i łączymy z drobno posiekanym miąższem bakłażana i ryżem. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wnętrze każdej połówki bakłażana wykładamy plasterkami sera i nadziewamy farszem. Nadziane bakłażany wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200'C na około 20-30 minut. Smacznego !!!








Komentarze